Sommerlæsning: Dorthe Nors

SOMMERSERIE. Nu er der jo nok mange af os, der ikke skal så mange steder den her sommer på grund af den omsiggribende corona-krise, så vi slår et ekstra slag for litteraturen. Hvilke linjer er værd at kaste sig over, når barometeret siger sol. Vi har bedt en række litteraturelskere om at give deres bedste bud på sommerferielæsning. Denne gang skal vi høre fra Dorthe Nors.

Har du tre gode bud på sommerferielæsning?

Jeg vil anbefale alle at læse Vanessa Springora Samtykket, Tarjei Vesaas Isslottet og Fuglene (de er begge eminente) og Sally Manns erindringer Hold Still.

Hvilken sommerferielæsning husker du stadig?

Jeg har ikke sommerferielæsning. Jeg læser hele tiden, og jeg begynder ikke at læse andre ting om sommeren. Mange læser krimier om sommeren er mit indtryk. Det gjorde jeg også i sommeren 2006, husker jeg, men jeg kan ikke huske hvad det var for noget, jeg læste. Til gengæld synes jeg altid man skal læse Flannery O'Connor, så tag lige og læs Voldsmænd river det til sig. Den er gotisk, mørk og fantastisk. 

Læser du andre bøger om sommeren end normalt?

Hov, det svarede jeg jo allerede på i spørgsmål to, og nej. Denne sommer skal jeg i øvrigt færdiggøre manuskriptet på den bog, jeg i samarbejde med fotografen Henrik Saxgren, udgiver på Gads forlag til næste forår. Den handler om kystlinjen fra Skagen til Den Helder i Holland. Om havet, erindringen, lyset og tiden, som går og går. 

Om Dorthe Nors

Dansk skønlitterær forfatter og en internationalt anerkendt stemme, født 1970 i Herning. Hun er cand.mag. i nordisk litteratur og kunsthistorie fra Aarhus Universitet. Hun debuterede i 2001 med romanen Soul og har senest udgivet novellesamlingen Kort over Canada. Hun er oversat til 25 sprog og var i 2017 finalist til den internationale Man Booker-pris for romanen Spejl, skulder, blink.

Dorthe Nors fik sit internationale gennembrud med novellesamlingen Kantslag, som udkom i Danmark i 2008, og i USA i 2014, hvor bogen fik en overvældende modtagelse af alt fra Oprah.com til The Chicago Tribune og New York Times. Siden er flere af hendes bøger oversat til sprog som svensk, norsk, hollandsk, tysk, fransk og kinesisk. 

Dorthe Nors er en populær bidragyder til medier som BBC, The Guardian, Harpers Magazine og også tidsskriftet The New Yorker, som har bragt flere af hendes noveller. I øjeblikket arbejder hun på en bog om Vestkysten med fotografier af Henrik Saxgren, som er planlagt til udgivelse i 2021 hos Gads Forlag. Dorthe Nors bor selv ved den jyske vestkyst, men er ofte på farten til København eller rundt i landet for at holde foredrag, hvis hun da ikke er i udlandet for at lancere sine bøger og fortælle om dansk litteratur og kultur. Dorthe Nors blev i 2011 tildelt Statens Kunstfonds Treårige Arbejdsstipendium, og i 2014 modtog hun Per Olov Enquist-prisen.

Materialer