Kvinder danser

Læseklub 11: Weimarrepublikken – Alt optaget

I denne læseklub skal vi læse romaner fra de gyldne 20´ere i Tyskland.

Weimarrepublikken (1918-1933) er en periode stort set uden sammenligning i historien. Et pusterum – vel nærmest et brøl – mellem to verdenskrige, med en nærmest uhørt grad af frihed, innovation og kunstnerisk kreativitet.

Jazzen gjorde sit indtog og kabareter og revyer satte kulør på en befolkning, der hungrede efter at slippe tøjlerne. Som den tyske tv-serie BABYLON BERLIN tydeligt viser, har de gyldne tyvere stadig en evne til at fascinere os.

Weimarrepublikken fremstår desuden som et af højdepunkterne i tysk og europæisk litteratur. Forfattere valfartede til Berlin for at nedsvælge og lade sig inspirere af denne unikke atmosfære. Mange forfattere indfangede denne Neue Sachlichkeit i deres værker – men de sansede også sprækkerne.

De så konsekvenserne af denne frihed i et patriarkalsk samfund. De mærkede med sjæleangst denne overflod og åndløshed, der pludselig gjorde sig gældende oven på flere år med smalkost. De følte på egen krop de politiske spændinger, og nazismen, der som et spøgelse i kulissen, tog mere og mere form.

Læseklubben mødes tredje tirsdag i måneden kl. 10.30-12.00 på Gentofte Hovedbibliotek.

Tilmelding

Du kan tilmelde dig læseklubben fra den 8. august til 15. september. Du tilmelder dig ved at skrive til Paul Calderara Eskekilde på pce@gentofte.dk

Mødedatoer:

20/9: Velkomst – første bog udleveres

18/10: Christopher Isherwood: Mr. Norris skifter tog

15/11: Franz Hessel: En dag mellem to verdenskrige

20/12: Yvan Goll: Eurobacillen

17/1: Irmgard Keun: Kunstsilkepigen

21/2: Klaus Mann: Mefisto

21/3: Hans Fallada: Lille mand – hvad nu?

Materialer