Årets 25 bedste på Filmstriben i 2017

08.01.18
Hver uge kommer der nye kvalitetsfilm på filmstriben. Vi har udvalgt de 25 bedste nyere film, der er lagt på sitet i løbet af 2017.

25. De standhaftige (Åbner filmen i nyt vindue)

Soldaten Thomas har mistet begge sine ben i Afghanistan. Hans bitterhed sårer mor og støder kæresten bort. Benproteserne volder problemer, men mødet med danseren Sofie gør mirakler med Thomas' genoptræning. Danseterapi heler, og samtidig spirer følelser frem. Filmen er dansk og fra 2016.

24. Jackie (Åbner filmen i nyt vindue)

Efter det chokerende mord på sin mand, lammes førstedamen Jacqueline Kennedy af dyb sorg og kæmper for at genvinde sin tro. Midt i traumet skal hun finde kræfter til at trøste sine børn og definere sin mands historiske eftermæle og overveje sin egen fremtidige identitet som enke til præsidenten. Natalie Portman bejler til endnu en Oscar for en fuldstændig hudløs og hjerteskærende præstation. I rollen som JFK ses danske Caspar Phillipson, der har fået stor opmærksomhed i USA pga. sin slående lighed med præsidenten. Filmen er fra USA og fra 2016.

23. Florence (Åbner filmen i nyt vindue)

New York 1944. Florence Foster Jenkins drømmer om en sangkarriere i livets efterår og opmuntres af sin mand, der bestikker journalister til at skrive rosende anmeldelser af fruens operakoncerter for venner og klakører. Florence synger forskrækkeligt falsk, men aner det ikke selv! Den britiske film er fra 2016.

22. Dagen i morgen (Åbner filmen i nyt vindue)

Den midaldrende Nathalie underviser i filosofi på et gymnasium. En dag går hendes mand igennem mange år fra hende fordi han har fundet en ny kvinde. Nu skal Nathalie genopdage sig selv, genopdage livet. Den franske film er fra 2016.

21. Everybody Wants SoMe (Åbner filmen i nyt vindue)

Overskudskomedie med masser af grin og 80’er nostalgi. Vi er i Texas, 1980. Jakes forventninger er tårnhøje, da han ankommer til huset, hvor han skal bo sammen med sit baseballhold. Reglerne i huset er enkle, forklarer træneren: Nul alkohol i boligen og ingen piger på øverste etage. Men der er evigheder til det seriøse studieliv begynder, så nu handler det om at feste igennem. De unge baseballspillere vader fra den ene fest til den anden og indtager spandevis spiritus og sjov tobak, så hatten både passer og sidder skævt! Den amerikanske film er fra 2016.

20. Urmageren (Åbner filmen i nyt vindue)

En tysk snedker var i 1939 tæt på at ændre verdenshistorien. Den 8. november, 1939, holder Adolf Hitler en jubilæumstale i München. Samtidig arresteres en mand ved grænsen til Schweiz for besiddelse af mistænkelige genstande. Kort efter eksploderer en bombe i Bürgerbräukeller. Bomben dræber otte mennesker, men Hitler er ikke en af dem, for han er 13 minutter forinden gået af talerstolen tidligere end planlagt. Den arresterede mand er Georg Elser (Christian Friedel), en snedker fra Königsbronn, og han bliver stillet foran Politichefen Arthur Nebe (Burghart Klaussner) og Gestapo-lederen Heinrich Müller (Johann von Bülow) til afhøring. De to kan fortælle Elser, at hans attentatforsøg er slået fejl. Hitler lever stadig, og der er nu intet til at stoppe den forestående verdenskrig. I flere dage afhøres og tortureres Georg Elser. Filmen er fra Tyskland og udkom i 2015.

19. Den bedste dag i Oli Mäkis liv (Åbner filmen i nyt vindue)

'Den bedste dag i Olli Mäkis liv' er baseret på en sand historie om den finske bokser Olli Mäki, der i 1962 kæmpede om mesterskabstitlen ved verdensmesterskabet i letvægtsboksning. Historien om Olli Mäki er en fortælling om et lands håb og drømme, der hviler på én mands skuldre. For at vinde titlen skal Olli koncentrere sig om sin træning og sin vægt, og hans sejr over den (ellers ubesejrede) amerikanske bokser Davey Moore forventes allerede af alle. Olli selv distraheres imidlertid i tiden op til den store kamp, da han forelsker sig i den smukke Raija. Den finske film er fra 2016.

18. Ixcanul - Vulkanen (Åbner filmen i nyt vindue)

'Ixcanul - vulkanen' fortæller historien om den 17-årige, mayanske pige Maria, der bor og arbejder med sine forældre på en kaffeplantage for foden af en aktiv vulkan. Et arrangeret ægteskab venter Maria: hendes forældre har lovet hende væk til plantagens tilsynsførende Ignacio. Men Maria har ikke tænkt sig at sidde passivt og afvente sin skæbne. Pepe, en ung kaffeskærer der planlægger at emigrere til USA, bliver hendes udvej. Maria forfører Pepe for at løbe væk med ham, men efter tomme løfter og hemmelige møder tager Pepe afsted og efterlader hende gravid, alene og vanæret. Den franske film er fra 2015.

17. Perfect Strangers (Åbner filmen i nyt vindue)

Tre par og en enkelt single skal spise middag sammen. De er venner og stemningen munter. Men den vender, da alle som selskabsleg lægger deres mobiltelefoner på bordet, og alle opkald og beskeder skal alle høre og se. Overraskelser og hemmeligheder, fortielser og løgne står i kø! Filmen er fra Italien og udkom i 2016.

16. Aquarius (Åbner filmen i nyt vindue)

Clara er en 65-årig pensioneret musikkritiker og enke. Hun er også den sidste lejlighedsindehaver i Aquarius, et lejlighedskompleks fra 1940-tallet i overklassens smukke strandresidenser i Recife. Resten af naboerne er lokket til at flytte af nye bygherrer, der har store planer om byfornyelse. Men Clara lader sig ikke snøre. Hun har boet der i en menneskealder, opfostret sine børn dér og nægter at flytte, så hun lægger sig ud med både de nye entreprenører og sine voksne børn, der ikke kan forstå hendes beslutning. Clara er stædig og tager kampen op imod det korrupte byggeselskab. Det giver hende ekstra kulør på hverdagen og får hende til at tænke tilbage på sit liv, sin kærlighed og musikken. Den brasilianske film er fra 2016.

15. De uskyldige (Åbner filmen i nyt vindue)

Franske Mathilde Beaulieu er i 1945 udstationeret i Polen som læge for Røde Kors. En dag bliver kun kaldt til et kloster, hvor flere nonner er gravide efter at være blevet voldtaget af den russiske besættelsesmagt. Nonnernes skamfølelse og angst sætter Mathilde på en svær opgave. Den franske film er fra 2016.

14. Lion (Åbner filmen i nyt vindue)

Den 5-årige indiske dreng Saroo farer vild i de kaotiske gader i Calcutta efter at være faldet i søvn på et tog. Som forsvundet optages han på et børnehjem, hvorfra han adopteres til en australsk familie, hvor han får en lykkelig barndom . 25 år senere er ønsket om at blive genforenet med sin biologiske familie større end nogensinde og ved hjælp af nogle vage barndomsminder og Google Earth, begynder Saroo sin søgen. 'Lion' er den gribende og sande historie om Saroo Brierley og er baseret på hans bog ”A Long Way Home”. En stærk film om mødre, og om trangen til at finde hjem. Filmen blev nomineret til seks Oscars. Den australske film er fra 2016.

13. Dheepan (Åbner filmen i nyt vindue)

I en flygtningelejr på Sri Lanka møder Dheepan, der har været på borgerkrigens taberhold, kvinden Yalini og den forældreløse, niårige Illayaal. De foregiver at være en familie for at få asyl i Frankrig. De ender i Le Pré-Saint-Gervais uden for Paris. Her er bander og uudtalte spilleregler, men også jobmuligheder og en potentiel familielykke. Den franske film vandt Guldpalmen i Cannes 2015.

12. Paterson (Åbner filmen i nyt vindue)

Paterson er en buschauffør, der lever et stille og roligt liv sammen med sin kone og deres hund. Vi følger ham en tilfældig uge, hvor han hver dag tager på arbejde, lytter til sin kone der konstant er på jagt efter nye projekter, lufter hunden og drikker en øl på den samme bar. Desuden skriver Paterson små digte i sin notesbog. Han elsker sin kone Laura overalt på jorden, men modsat ham selv er Laura kontant på jagt efter nye projekter. Hverdagens stille triumfer og nederlag bliver i 'Paterson' skildret på fineste stilfærdige måde og viser hvordan poesien findes i selv de mindste ting. Den amerikanske film er fra 2016.

11. Virgin Mountain (Åbner filmen i nyt vindue)

'Virgin mountain' er historien om manden Fúsi, der endnu ikke har fundet modet til at brede vingerne ud, flyve fra reden og træde ind i voksenlivet. Han er i 40’erne, men bor stadig hos sin mor. Han arbejder i lufthavnen, hvor han ser flyene lette hver dag, men selv har han aldrig rejst nogen steder. Meget af fritiden går med at bygge modellandskaber. Hver dag har sine faste rutiner, og han bevæger sig som i søvne gennem livet. Han er genert, kejtet og har aldrig lært at begå sig med andre. En skøn lille perle med et stort hjerte! Den islandske film er fra 2015.

10. Lys i mørket (Åbner filmen i nyt vindue)

Syriske Khaled lander i Helsinki havn som blind passager på et fragtskib. Imens forlader den handelsrejsende Wikström sin gennemalkoholiserede hustru, sælger sit skjortelager og satser alle sine penge på kortspil. Hvorefter han åbner en restaurant, hvor Khaled får job som opvasker. Og så kan håbet ellers titte frem i en historie, hvor der er meget at fornøjes over - og hvor hjertet fremdeles er på rette sted. Den finske film er fra 2016.

9. Hell or High Water (Åbner filmen i nyt vindue)

Texasbrødrene Toby (Chris Pine) og Tanner (Ben Foster) har valgt hver deres vej i livet lige indtil de finder sammen for at røve den bank, der truer med at sætte deres barndomshjem på tvangsaktion. For de to er de væbnede røverier et sidste middel til at genvinde den fremtid, der er blevet revet væk under dem. Retfærdigheden synes at være på brødrenes side indtil den usædvanligt stædige Texas Ranger, Marcus (Jeff Bridges,) kommer på sporet af dem. Marcus er på udkig efter den sidste store fangst, før han går på pension og han vil for enhver pris slutte på toppen. Brødrene planlægger et sidste røveri, der kan redde deres ejendom og med politiet i hælene venter et voldsomt opgør, der gør kampen mellem det gamle og det nye vilde vesten uundgåelig. 'Hell or high water' var nomineret til 4 Oscars: Bedste film, Bedste originale manuskript, Bedste mandlige birolle (Jeff Bridges) og Bedste klipning. Den amerikanske film er fra 2016.

8. Underverdenen (Åbner filmen i nyt vindue)

Zaid (Dar Salim) nyder tilværelsen som succesrig hjertekirurg med dyr lejlighed og gravid kæreste. En aften får han besøg af sin lillebror Yasin, der desperat beder om penge, men afvises blankt i døren. Kort efter bliver Yasin fundet, gennembanket til døde, og Zaid overvældes af skyldfølelse. Sorg afløses af vrede, og snart bliver Zaid besat af at finde den skruppelløse gerningsmand. Som retfærdighedssøgende, maskeret hævner bevæger han sig ned i Københavns kriminelle underverden, og ved at se sine egne skyggesider i øjnene, tvinges han frem mod det ultimative, uundgåelige valg, der kan ændre hele hans verden… Den danske film er fra 2017.

7. Sælgeren (Åbner filmen i nyt vindue)

Det iranske ægtepar Emad og Rana flytter ind i en ny lejlighed, hvor den tidligere lejer ikke har hentet sine ting. En aften bliver Rana overfaldet, imens hun er i bad og Emad sætter alt ind for at finde overfaldsmanden. 'Sælgeren' vandt en Oscar for Bedste udenlandske film, hvilket gør det til anden gang at instruktør Asghar Farhadi vinder den eftertragtede pris. Første gang var det med 'Nader og Simin - en separation' fra 2011. Den franske film vandt både manuskriptprisen og prisen for bedste mandlige hovedrolle på Cannes Festivalen 2016. 

6. Jeg, Daniel Blake (Åbner filmen i nyt vindue)

Daniel Blake har arbejdet som snedker i Newcastle det meste af sit 59-årige liv. For første gang nogensinde har han brug for hjælp fra staten efter at være blevet arbejdsløs pga. sygdom. Daniel møder Katie, der er enlig mor til børnene Daisy og Dylan. Katies eneste mulighed for at komme ud af et værelse på et hostel for hjemløse i London, er at takke ja til en smadret lejlighed i en fremmed by næsten 500 km væk. Daniel og Katie befinder sig i ingenmandsland, fanget i et velfærdsbureaukrati uden fleksibilitet eller medmenneskelighed. Deres venskab giver dem mod og styrke til at gå imod et sygt system. Filmen vandt Den Gyldne Palme ved Cannes Film Festivalen. Den britiske film er fra 2016.

5. Frantz (Åbner filmen i nyt vindue)

Tyskland, 1919. I en lille landsby bor Anna. Hun sørger over sin forlovede, Frantz, der døde under første verdenskrig. En dag dukker en ung franskmand op på kirkegården. Men hvad er hans relation til Frantz? Den fransk-tyske film er fra 2016.

4. Moonlight (Åbner filmen i nyt vindue)

Chiron vokser op i et barskt kvarter udenfor Miami. Moderen er stofmisbruger og Chiron er overladt til sig selv og de børn, der mobber ham. Venskabet med narkodealeren Juan kommer til at spille en altafgørende rolle i Chirons liv og guider ham som barn, teenager og ung mand, der kæmper for at finde sin plads i verden. Filmen vandt bedste film ved Oscaruddelingen 2017. Den amerikanske film er fra 2016.

3. Min far er Toni Erdmann (Åbner filmen i nyt vindue)

Den tyske karrierekvinde Ines arbejder i Bukarest. Hun får uanmeldt besøg af sin gamle far Winfried, der gerne vil ind på livet af hende igen. For at nå sit mål mingler han med Ines fine forretningsforbindelser under dæknavnet Toni Erdmann, iført paryk, briller og falske tænder. Den tysk-østrigske film er fra 2016.

2. Captain Fantastic (Åbner filmen i nyt vindue)

Langt inde i en skov isoleret fra det omkringliggende samfund bor en hengiven og meget anderledes far med sine seks børn. Ben har dedikeret sit liv til ét formål: at sikre at hans børn bliver til nogle ekstraordinære mennesker ved hjælp af hård fysisk træning og intellektuel skoling. Men da en tragedie rammer familien, er de nødt til at forlade det paradis, de selv har skabt, og tage på road trip ud i civilisationen. Her møder de en helt ny verden, hvor Bens idealer om faderskab og det gode liv bliver sat alvorligt på prøve. Den amerikanske film er fra 2016.

1. Sauls søn (Åbner filmen i nyt vindue)

I Auschwitz findes et særligt korps: Sonderkommando, hvis opgave det er at fylde gaskamrene og efterfølgende brænde ligene. Saul er på arbejde ved ovnene, da han en dag støder på liget af en ung dreng og midt i håbløsheden finder Saul et formål med sit liv; at give drengen en rigtig jødisk begravelse. Den ungarnske film er fra 2015 og vandt Oscaren for bedste udenlandske film i 2016.