Biblioteket anbefaler "Bare Juliet" med Ethan Hawke

24.06.19
Ethan Hawke spiller hovedrollen som afdanket musiker i denne charmerende romantiske komedie. Den kan ses gratis på Filmstriben!

Så tager vi igen fat på en god Nick Hornby roman, som er blevet filmatiseret. Denne gang er det med udgangspunkt i romanen Juliet, nøgen, som på film er blevet til Bare Juliet.

Duncan og Annie har været sammen i 15 år og er nået til det punkt i et forhold, hvor man enten får børn eller går fra hinanden. Men Duncan er overhovedet ikke interesseret i at få børn. Han er universitetslærer, udpræget musiknørd, og underviser i musik og musikhistorie på det lokale universitet i en lille engelsk badeby.

Og så har Duncan en kæmpe passion for sit teenageidol, musikeren Tucker Crowe, som desværre kun har udgivet én plade. Ikke desto mindre så har Tucker Crowe en kæmpe fanskare af, nu, midaldrende mænd, der sammen på et forum for ligesindede, ikke laver andet end at chatte om førnævnte album og om deres store idol.  

En dag dumper der en pakke ind ad brevsprækken hos Annie og Duncan. Annie er nysgerrig og åbner den, og det viser sig at være en kopi at Tucker Crowes akustiske album Bare Juliet.

Annie lytter det igennem og, måske lidt farvet af, at hendes partner gennem 15 år ikke kan tale om andet en Tucker Crowe, så begiver hun sig ud i at anmelde albummet i konstruktive og ikke særligt positive vendinger.

Annie lægger det oven i købet op på en blog i det Tucker Crowe forum, som Duncan er medlem af. Det er en kæmpe dealbreaker for Duncan, og de bliver uvenner over det, hvilket egentlig ikke gør Annie noget. Duncan flytter fra Annie og møder samtidigt en ny pige, som han flytter sammen med.

Annie får, ud af det blå, en email fra selveste Tucker Crowe, hvor han giver hende ret i al hendes kritik af albummet. Det udvikler sig til en god gammeldags brevveksling på email, og de bliver ret interesserede i hinanden, kan vi fornemme.

Tucker har levet et solidt rockstjerneliv med hvad det nu indebærer af diverse affærer rundt om i verdenen, og da han har en datter i London, som skal have et barn, ender han med også at besøge Annie ved samme lejlighed og så begynder løjerne.

Endelig en charmerende romantisk komedie, som min mand i den grad også kunne grine med til. Ikke mindst på grund af de gode skuespilspræstationer.

Irske Chris O’Dowd, som mange måske vil genkende fra serier som The IT Crowd og Girls, spiller nørden Duncan, vi på én eller anden måde alle sammen har en snert af i os selv – nogle mere end andre – og som vi i hvert fald alle kender én, der minder om. Ham, der er så opslugt af sin hobby, om det så er musik, sport eller noget tredje, at det bliver omdrejningspunktet i hans liv og alt andet er blevet anden prioritet. Chris O’Dowd rammer ham lige på kornet. Underspillet, morsomt og tåkrummende på samme tid.

Ethan Hawke, som spiller den lettere afdankede musiker Tucker Crowe, lykkes også med at portrættere en mand, hvis liv har været så vildt tidligere, at han nu må betale prisen og prøve på at rette op på det hele.

Annie, som spilles af Rose Byrne, er i virkeligheden filmens bærende karakter. Hun har sødme, charme og en ligefremhed, der gør, at man er med hende hele vejen. 

Jeg elsker altså bare romantiske komedier. De skal dog være gode! Tit og ofte er de desværre blevet til en masseproduceret amerikansk vare, som streamingtjenesterne sprøjter ud i et tempo, hurtigere end en gepard kan løbe. Der er desværre derfor langt mellem snapsene i denne genre.

Men hvis man lige kan ramme den svære middelvej, hvor der er kærlighed, charme og godt med grin, uden at det bliver for corny eller går over gevind på den meget tossede måde, ja så har man vundet mit filmhjerte. Og det må jeg sige, at Bare Juliet lykkes med hele vejen igennem. Det her er én af de film, jeg helt sikkert skal se igen!

Af Lene Schaumann, Cand. Mag. Gentofte Hovedbibliotek.

Materialer