Biblioteket anbefaler 'Destroyer' med Nicole Kidman

16.10.19
Nicole Kidman spiller politiefterforsker i den amerikanske action-thriller ”Destroyer” fra 2018. Se den gratis på Filmstriben.dk.

Nicole Kidman, har her rollen som politiefterforskeren Erin Bell. Det er en vild og barsk fortælling om en afdanket, fysisk og psykisk ødelagt kvinde på randen af sammenbrud. Hendes fysiske tilstand bærer præg af mange års druk, og hun stavrer bogstaveligt talt rundt som en zombie. Hun er destruktiv og sover ofte sin brandert ud i bilen. Bell ødelægger alt omkring sig, hvilket især også kommer til udtryk i det komplicerede forhold hun har til sin 16-årige oprørske datter, som er blevet ødelagt på grund af morens alkoholmisbrug og svigt - og hun har for længst måtte overgive ansvaret af datteren til eksmanden.  

Historien følger vi ad to spor. Nutiden, hvor Erin Bell kæmper sig rundt, som en levende død, og hvor politi kollegerne i den grad ser ned på hende, og så 17 år tidligere, hvor vi møder Erin, som en smuk, vild og modig betjent. Vi får her, gennem en række flashbacks, historien om den unge Erin, der som efterforsker går undercover sammen med sin mandlige kollega Chris (Sebastian Stan), der også var hendes store kærlighed. Sammen tog de en stor chance i forsøget på at infiltrere gangsterpsykopaten Silas (Toby Kebbell) og hans bande, men blev begge alt for involverede i sagen, og træffer et skæbnesvangert valg, der ender med at ødelægge dem.

Da Erin i nutiden bliver kaldt ud til et drabssted med et lig, der har en speciel tatovering i nakken, som hun genkender, og selv kort tid efter får tilsendt en farvet pengeseddel, får det straks en klokke til at ringe hos hende. Hun ved med det samme, at Silas er tilbage, og at pengesedlen må stamme fra den gamle sag om et bankrøveri og skjulte penge.

Hun vil gøre alt for at finde Silas igen og går sine helt egne veje for at få hævn, men det er hun måske ikke alene om - hvem jager mon hvem?  Man ser fra nu af en mere handlekraftig side af Erin, og det er klart for os, at der bag hendes nedbrudte og sårbare ydre, også er en stærk og hævngerrig kvinde, der er nået til det punkt i livet, hvor der skal ryddes op i fortiden, og dét, der har knækket hende. Hun er nu en kvinde med en mission.

Destroyer, instrueret af Karyn Kusama, er en rå og dyster film, hvor Nicole Kidman er blevet sminket til ukendelighed. Kidman spiller utroligt overbevisende og troværdig, og man har aldrig set hende i en rolle som denne. Måske kan denne portrætering åbne op for flere kvindetyper på film?

Af Lisa Stahlhut, bibliotekar, Gentofte Bibliotekerne

Materialer