Billede fra filmen Den gode spion
Foto: Filmstriben

Biblioteket anbefaler: Filmen "Den gode spion"

20.04.22
"Den gode spion" er en af de mest sete film på Filmstriben lige nu – og med god grund. Den byder nemlig på højspændt drama krydret med formidable skuespilpræstationer.

I slutningen af 1960'erne udkom selvbiografien The Man From Moscow: The Story of Wynne and Penkovsky af britiske Greville Wynne. I bogen fortæller Wynne om, hvordan han i 1960 blev rekrutteret som kurér af Den britiske efterretningstjeneste MI6 og amerikanske CIA, og han fortæller om venskabet med den russiske spion Oleg Penkovsky.

Efter sigende var myndighederne ikke begejstrede for, at han fortalte åbent om dette hemmelige arbejde, men det var nok ikke så mærkeligt, for på det tidspunkt var sagen stadig så varm, at hemmelighedsstemplerne endnu var rødglødende.

Wynne skrev siden flere bøger, og hans troværdighed som fortæller er blevet anfægtet gennem tiden, men et er sikkert: Wynne og Penkovsky spillede afgørende roller under Cubakrisen i 1962, og det er dét, filmen "Den gode spion" handler om.

Velspillet spiondrama

Benedict Cumberbatch er helt formidabel som Greville Wynne – en ganske almindelig forretningsmand med kone og barn. Wynne bliver netop hvervet til at smugle sovjetiske dokumenter til England, fordi han er harmløs, en person, man ikke lægger mærke til.

Han har tidligere haft en affære, og at han nu skal lyve for sin kone på grund af kurer-opgaven, nager ham voldsomt. Da han har udført sin første opgave, regner han med, at han har gjort nok, men CIA presser ham moralsk med ordene:

"Varslet på fire minutter nytter ikke for dig. Vi får kun fire minutters varsel, før Sovjets missil rammer Storbritannien …. Her er dit problem. Dit hus ligger ti minutters kørsel fra dit arbejde, hvis du skynder dig. Du er for det meste til møder og kan ikke nå hjem til Sheila. Andrews skole ligger ni minutter fra huset, femten fra kontoret. Han gennes ned i skolens kælder. Jeg har set bygningstegningen. Det er et sølle beskyttelsesrum. Det samme gælder din kælder. Kun regeringen har gode beskyttelsesrum. Hvad vil du gøre? Du vil måske prøve at ringe til Sheila, men kan ikke komme igennem. Eller du kan tænke over, hvordan du kunne have forhindret det i at ske. Men det gjorde du ikke. Og så er det slut.”

Wynnes samvittighed byder ham altså at fortsætte, og han udvikler et ægte venskab med Oleg Penkovsky (fornemt spillet af Merab Ninidze) – en gammel helt fra Fædrelandskrigen og en syngende patriot, der dog gruer for den impulsive og koleriske Nikita Khrusjtjov.

Af frygt for, at Khrusjtjov vil opruste atomberedskabet og handle overilet, ser Penkovsky sig nødsaget til at samarbejde med CIA med livet og familien som indsats.

Filmen giver øst og vest lige megen opmærksomhed og er et medrivende spiondrama, som centrerer sig om det velspillede venskab, der trodser kulturelle barrierer og storpolitiske grænser. Som Penkovsky siger til Wynnes søn over middagen: "Nok er vi kun to mennesker, men sådan skaber man forandring".

Du kan se "Den gode spion" gratis på Filmstriben med dit bibliotekslogin 

Filmplakat til Den gode spion

"Den gode spion" (originaltitel "The Courier") er fra 2020

Instruktør: Dominic Cooke

Medvirkernde: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Tom O'Connor og Rachel Brosnahan

Materialer