Billede fra filmen Dheepan
Foto: Filmstriben

Biblioteket anbefaler: Filmen Dheepan

Flygtningedramaet "Dheepan" vandt Den Gyldne Palme tilbage i 2015, men er om noget stadig højaktuel.

De er overalt ved turistmagneterne i Sydeuropa – de pågående gadesælgere – ofte immigranter, der forsøger at sælge blinkende dingenoter og andre kopi-varer. Vi har lært at afvise dem ved at undgå øjenkontakt, efterfulgt af et høfligt, men bestemt "no thanks". Man er videre.

Men hvad nu hvis, du stoppede op. Spurgte ind til deres liv: Hvordan er du endt her? Hvor går du hen for at sove? Hvad har du måttet ofre? Er du mere lykkelig her?

I krimidramaet "Dheepan" fra 2015 kommer vi tæt på en af disse gadesælgere.

Flugten fra Sri Lanka

Dheepan er en tamilsk soldat, der efter borgerkrigens slutning i Sri Lanka i 2009, ser sig nødsaget til at flygte. Hans kone og børn er blevet dræbt. Sammen med den fremmede kvinde Yalini og den forældreløse 9-årige pige Illayaal overtager de en død families identitet. Familier har nemlig de bedste chancer for politisk asyl i Europa.

De når til Frankrig, hvor de ikke kender nogen og ikke engang taler sproget. Her starter Dheepan ud – netop som gadesælger i Sydfrankrig. Jobbet beholder han dog ikke længe, for de illegale indvandrere udsættes konstant for politi-razziaer. Dheepan og Yalini lever nemlig i konstant frygt for, at deres familiebedrag bliver opdaget.

Hovedrolleindehaveren i filmen Dheepan

Den lille falske familie får dog chancen for et nyt liv sammen i et socialt belastet boligbyggeri uden for Paris. Her får Dheepan job som vicevært, hvor han føjeligt gør rent efter pushernes svineri i boligblokken og dygtigt reparerer defekte elevatorer.

Yalini, som drømmer om at komme til England, bliver husholderske for en ældre handicappet mand. Talentfulde Illayaal starter i skole. Mens banderne kæmper om territoriet udenfor vinduet, lærer den lille familie langsomt og prøvende hinanden at kende.

Men volden blandt banderne i Ghettoen eskalerer samtidig med, at Dheepans fortid hos de Tamilske Tigre pludselig kommer tæt på. Hans forsvarsmekanismer aktiveres, og krigstraumer dukker op til overfladen, da Yalini pludseligt og uforskyldt kommer i livsfare.

Det sidste kvarter af filmen bliver således en ret så voldelig hævn-thriller, som er meget forskellig fra en ellers stærk socialrealistisk tone. Filmen kan dog sagtens bære dette pludselige genreskift.

Rørende realisme

Dheepan er en eminent spændende og rørende flygtningefilm. Den vandt "Den Gyldne Palme" i Cannes i 2015 foran store titler som "Carol" og "Sauls Søn".

Realismen styrkes ved, at man har castet to srilankanske amatørskuespillere i hovedrollerne: Jesuthasan Anthonythasan og Kalieaswari Srinivasan. Begge gør det fremragende.

Jesuthasan, der spiller den mandlige titelrolle Dheepan, er ligesom sin figur tidligere børnesoldat. Fra han var seksten til nitten år gammel kæmpede han for De Tamilske Tigre. Senere flygtede han til Thailand, indtil han fik politisk asyl i Frankrig.

Den nu 69-årige franske instruktør, Jacques Audiard, er kendt for fængselsdramaet "Profeten" (2009), "Smagen af rust og ben" (2011) og senest den originale western "Sisters Brothers" (2018). Han er en af Frankrigs store nulevende instruktører og har vundet mange priser.

"Dheepan" kan let ses som et politisk værk, der handler om de ulykkelige menneske-skæbner, der typisk opstår i kølvandet af krig og flugt. Og om hvordan vi i Vesten behandler immigranter.

Men i bund og grund handler den også om mennesker, der kæmper for et anstændigt liv og for kærligheden. Og om den følelsesmæssige rejse disse mennesker skal igennem, når livet skal begynde forfra.

Dheepan er en film, der sætter sig i kroppen – som en rutsjebane med op og nedture. Den er både poetisk og grim, humoristisk og bundseriøs, deprimerende, men i sidste ende også opløftende.

Se filmen "Dheepan" gratis på Filmstriben med dit bibliotekslogin

Dheepan filmplakat

Dheepan er fra 2015

Instruktør: Jacques Audiard

Medvirkende: Antonythasan Jesuthasan, Kalieaswari Srinivasan m.fl.

"Dheepan" var nomineret til flere internationale priser og vandt bl.a. Den Gyldne Palme ved Cannes Film Festival.