Film The Farewell

Biblioteket anbefaler: Filmen: "The Father"

10.08.22
Anthony Hopkins er fremragende i rollen som den demente Anthony, som han portrætterer både nænsomt og smerteligt. I 2021 indbragte præstationen ham også en velfortjent Oscar for bedste mandlige hovedrolle.

Da vi møder Anthony, er det i begynderstadiet af hans demens, hvilken gør livet svært og forvirrende for ham. Han kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen i sin lejlighed i London. Han er en kultiveret mand, der lytter til klassisk musik og interesserer sig for litteratur.

Hans datter Anne (Olivia Colman) er den omsorgsfulde datter, der forsøger at gøre hans tilværelse så let som mulig, så han kan være i sit eget hjem.

Anne prøver gang på gang at ansætte hjælpere, der kan være hos ham, når hun arbejder, men til hendes frustration fyrer Anthony hver eneste af dem, da han bestemt ikke mener, han har brug for nogen hjælp. Anne bliver mere og mere frustreret over den fastlåste situation, og det gør det ikke bedre, at faderen konstant taler om sin yndlingsdatter, hendes afdøde søster.

Anne har en stor sorg over at miste sin far lidt efter lidt, men føler sig oveni også meget overset af ham.

Tilværelsen smuldrer

Scenerne i filmen har skiftende synsvinkler, hvor seeren både kommer ind i Annes og Anthonys oplevelsesverden og bliver vidne til, hvordan de hver især på forskellig vis oplever situationerne.

Du får især et indblik i den dementes indre verden, som her er en meget skræmmende og forvirrende oplevelse. Der er tidspunkter i filmen, der nærmest fungerer som en thriller. Anthony er på mange måder på sin egen tidsrejse. Han ser værelser ændre sig og 'fremmede' personer dukker pludselig op i lejligheden. Dette gør, at han bliver mere og mere mistroisk over for Anne, da hun oplever alt anderledes end ham.

Situationen tilspidses, da Anthony begynder at få det værre. Han føler selv fortabelsen, og at det smuldrer omkring ham, hvilket gør ham mere og mere paranoid og humørsvingende. Anne kan se, hvor det bærer hen ad, og tiden er kommet, hvor hun må tage en stor og svær beslutning på sin fars vegne.

Flot drama

"The Father" er en barsk film, der virkelig åbner op for opmærksomheden omkring demens, når den rammer i en familie og de konflikter, der kan opstå, når rollerne skifter mellem forældre og voksne børn. Anthony Hopkins og Olivia Colman er forrygende sammen og præsenterer os på fornemste vis for problematikkerne.

Du kan "The Father" gratis på Filmstriben med dit bibliotekslogin

The Father filmplakat

"The Father" er fra 2020

Instruktør: Florian Zeller

Medvirkende: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss m.fl.

"The Father" er en filmatisering af det franske teaterstykke "Le Père" fra 2012, som Florian Zeller også stod bag