Fra filmen The Florida Project
Foto: Filmstriben

Biblioteket anbefaler: Filmen "The Florida Project"

"The Florida Project" følger Moonee på seks år, der bor sammen med sin mor på et lavprismotel i et slumkvarter tæt på Disneyland.

Kool and the Gang's 80’er hit, "Celebration", åbner ballet, mens kameraet suser afsted i hælene på 6-årige Moonee og hendes jævnaldrende medsammensvorne Scooty. Hver dag er et nyt lille festligt eventyr fyldt med narrestreger og barnlig optimisme.

Parkerede biler forvandler sig til slimede målskiver i spyttekonkurrencer, en død fisk ryger i svømmepølen i et desperat forsøg på at få den til at rejse sig fra de døde, og et af de helt store tilløbsstykker er at spionere på en af de ældre beboere, når hun solbader topløs og småberuset ved poolen, hvor både topløshed og alkohol ikke er tilladt.

Dagene glider ubekymret sammen som i en ferie fuld af solstråler, sodavand og soft ice tilsat en balje lys lilla maling, som pryder alt på og omkring det motel, hvor Moonee bor med sin mor, Halley.

Men det er ikke tilfældigt, at alt er badet i sommersol og lilla i Sean Bakers "The Florida Project", for vi befinder os i 'Solskinsstaten', Florida, et lille stykke fra Disneyland. Og filmens titel refererer faktisk til Walt Disneys oprindelige vision for Disneyland, hvor den lilla farve skulle fungere som et slags vartegn for både forlystelsesparken og det omkringliggende område.

Bagsiden af magien

Det er dog ikke en magisk verden, Baker udfolder. The Magic Castle Motel, som er navnet på det motel, Moonee og Halley bor på, er af den billige slags, hvor egentlige turister er i undertal, og såkaldte 'usynlige' hjemløse bor nærmest permanent.

Moonees mor har svært ved at finde et rigtigt arbejde. Hun bliver fyret fra en stripklub og forsøger at hutle og hustle sig til færdigmad og næste uges husleje, som skulle være betalt i går. Det er som om, hun har taget permanent ophold i den turistfælde, som andre gæster forsøger at undgå.

Det går dog som oftest lige med lidt hjælp fra en veninde på en diner, som giver gratis vafler til Moonee, og motellets daglige leder, Bobby, der underspilles helt vidunderligt af Willem Dafoe. Og når Halley endelig har lidt penge, tager hun Moonee med på legetøjs-shopping og har en fest.

To børn sidder op ad en mur og griner

Tyggegummi-æstetik

Baker fik sit gennembrud med den rå og eksplosive "Tangerine" (2015) om transkønnede prostituerede, som udelukkende blev filmet med iPhones. I "The Florida Project" går Baker ikke helt så radikalt til værks, men filmen har stadig sin helt egen æstetik, som fotograf, Alexis Zabe, har en stor andel i.

Han har stået bag kameraet på kæmpe arthouse film som "Stille lys" (2007) og "Lys efter mørke" (2012) – begge instrueret af Carlos Reygadas – og filmet musikvideoer med nogle af tidens største popartister som The Weeknd, Pharell Williams og Die Antwoord.

I "The Florida Project" har Zabe taget det bedste fra begge verdener. Lange næsten dokumentariske indstillinger af Halley og Moonee kombineret med legende kameraføring og tyggegummi-farver skaber et helt særligt univers, som får filmens personer til at træde tydeligt frem i alle deres facetter.

Langt fra paradis

"The Florida Project" er en sympatisk og rørende skildring af underklassen. Styrken ligger i detaljerne og den oprigtige interesse for marginaliserede skæbner. Og ikke mindst forrygende Brooklynn Prince, der spiller Moonee.

Filmen er på én gang morsom, barsk og hjertevarm, og selvom Moonee føler, at livet er ét langt frikvarter, der aldrig stopper, er The Magic Castle Motel langt fra et ferieparadis.

Se "The Florida Project" gratis på Filmstriben med dit bibliotekslogin

The Florida Project filmplakat

"The Florida Project" er fra 2017

Instruktør: Sean Baker

Medvirkende: Willem Dafoe, Brooklynn Kimberly Prince, Bria Vinaite m.fl.