Fra filmen My Salinger Year
Foto: Filmstriben

Biblioteket anbefaler: Filmen "My Salinger Year"

20.09.22
"My Salinger Year" er en charmerende dannelsesfortælling om en ung kvinde, der skal finde sig selv og sine drømme i 90’ernes New York. Den er baseret på erindringsbogen med samme titel af forfatteren og skribenten Joanna Rakoff.

Den unge universitetsstuderende Joanna scorer et assistentjob for den litterære agent Margaret (Sigourney Weaver). Margaret er agent for den sagnomspundne amerikanske forfatter J.D. Salinger (1919-2010).

Salinger fik skrevet én roman (The Catcher in the Rye) i 1951. Den blev en verdenssensation og er siden blevet en ungdomsklassiker bedst kendt i Danmark under titlen Forbandede ungdom.

Forfatterdrømme i New York

Joanna (Margaret Qualley) er den unge litteraturkandidat, der er kommet til New York for at besøge sin veninde. Hun læser egentlig på Berkeley i Californien, men bliver hurtigt betaget af det intellektuelle miljø og beslutter sig for at forlade båden vestkysten og kæresten hjemme.

Hun har store forfatterdrømme og vil blive i New York. For at starte et sted bliver hun ansat som assistent for forfatteragenten Margaret.

Analog tidslomme

På agenturet har de gennem tiderne arbejdet for forfattere som Agathe Christie og F. Scott Fitzgerald. Sædvanligvis har et agentur til opgave at fremme muligheder for deres klienter, men med J. D. Salinger, er det lidt den omvendte verden. Han bliver skærmet for omverdenen, da berømmelsen blev for overvældende, og han trak sig tidligt tilbage fra offentligheden.  

Margaret er den skrappe chef og noget af en snob, men med hjertet på rette sted, viser det sig. Hun forsager alt moderne teknologi på kontoret, da computere efter hendes mening er for tidskrævende, og kontoret er derfor noget af en historisk tidslomme, hvor skrivemaskinen til Joannas overraskelse stadig er det vigtigste redskab.

En af hendes primære opgaver bliver at åbne, læse og besvare Salingers fanbreve uden at afvige så meget som et komma fra det standardsvar, kontoret har brugt siden 1963. Det bliver dog svært for Joanna at overholde.

Fra filmen My Salinger Year

Hun bliver meget optaget af brevene og bryder sig ikke om den måde at behandle Salingers fans på. Inden længe bryder hun reglerne og bliver drevet af sine egne spirende forfatterdrømme og besvarer hans fanbreve.  Hun taler også selv med Salinger, når han ringer til Margaret, selv om det er imod reglerne, og han hjælper hende lidt på vej.

Livsbekræftende historie

Historien har måske ikke det store drama i sig og kan nok til tider være lidt overfladisk, men det er livsbekræftende at følge unge Joannas spæde vej til voksenlivet og forfatterdrømmene. Derudover er man i virkelig godt selskab med dygtige skuespillere, hvor især Sigourney Weaver er en fornøjelse at se i denne rolle.

Unge Margaret Qualley gør det også virkelig godt i rollen, som den unge forfatterspire, og miljø og scener fra New York gør at man ikke lige kan slippe den.

Se "My Salinger Year" på Filmstriben med dit bibliotekslogin

My Salinger Year filmplakat

My Salinger Year er fra 2020.

Instruktør og Manuskript: Philippe Falardeau.

Medvirkende: Margaret Qualley, Sigourney Weaver, Douglas Booth m.fl.