Biblioteket anbefaler "Mødet i Toscana" af Abbas Kiarostami

29.07.19
En flot og fascinerende film med Juliette Binoche og William Shimell i hovedrollerne af den iranske mesterinstruktør Abbas Kiarostami. Se den gratis på Filmstriben.

Mødet i Toscana er en kompliceret historie, der foregår på flere planer, hvilket udfordrer tilskueren og gør, at man ikke lige kan slippe den.

Historien tager sin begyndelse i en lille by i Toscana, hvor den engelske og intellektuelle forfatter James Miller (William Shimell), er inviteret til at præsentere og fortælle om sine betragtninger, udfra den bog han netop har skrevet om kopier og originaler i kunstverdenen.

Blandt de fremmødte kunstkendere, finder vi den franske kunsthandler Elle (Juliette Binoche), som er fraskilt og bosiddende i byen. Hun bliver midt i foredraget nødt til at gå, da hendes medfølgende, insisterende og meget irriterende teenagesøn, kræver det. Elle, som er meget betaget af James Miller, lægger inden hun går, sit telefonnummer til ham, så de måske kan mødes.

Dagen efter dukker James op i hendes kunstbutik, hvor hun handler med både kopikunst og den ægte vare. James er dog ikke særlig interesseret i hendes udstillede kunst. Han vil ud af byen og det ender med en biludflugt i det smukke landskab til en lille nærliggende landsby.

Deres samtale i bilen skifter i tonen, som det gør mellem to fremmede, den er både lidt akavet, pinlig, men også flirtende og debatterende omkring det originale og kopier i kunsten, og om det ægte altid er det bedste og det vigtigste.

De vandrer rundt i den lille by og havner på en restaurant. Mens de er på restauranten tager historien en pludselig og overraskende en drejning. James får et længere telefonopkald og mens Elle venter, har hun en samtale med den kvindelige vært, som tror, at de er ægtefolk, hvilket Elle ikke modsiger hende.

Da James kommer tilbage fra sin telefonsamtale, ændrer karaktererne sig helt i forhold til hinanden. Fra at have været to fremmede, bliver vi nu pludselig vidne til et intens psykologisk drama, med anspændte scener fra et ægteskab midt i de smukke og stemningsfulde bymiljøer.

Om det er et rollespil eller en leg, det er i hvert fald et elegant, forvirrende puslespil med scener fra et ægteskab i forskellige versioner. En rigtig samtalefilm, hvor temaet er ægteskabet og kommunikationen.

Juliette Binoche stråler, som den spontane, sensitive og indtagende Elle - en rolle, hun vandt prisen Bedste Skuespillerinde for ved filmfestivalen i Cannes i 2010. William Shimell passer godt i rollen som den reflekterende og intellektuelt overlegne James.

Af bibliotekar Lisa Stahlhut, Gentofte Hovedbibliotek.

Materialer