Pandekager med sirup

Pandekagedagen: Derfor fejrer vi den

Første tirsdag efter fastelavn er også International Pandekagedag, og det er der en helt særlig årsag til. Læs med her, og få en rigtig god grund til, at din aftensmad skal stå på stakkevis af pandekager.

Fastelavn er en gammel katolsk tradition, som var det sidste store gilde, inden fasten gik i gang. Fasten startede dog ikke dagen efter fastelavn, men først om onsdagen, som også bliver kaldt askeonsdag.

Men faktisk var der også gilde i dagene mellem fastelavn og askeonsdag – og det var et vaskeægte pandekagegilde. Den dag er senere blevet kendt om Pandekagedagen (på engelsk Shrove Tuesday).

Pandekagedagen skulle udrydde resterne

Pandekagedagen opstod, fordi fasten kun bød på fisk, grød og grovbrød, og derfor skulle de hvide varer i spisekammeret, der ikke kunne holde sig, bruges inden fasten. 

Hvidt mel, æg, mælk og smør skulle således bruges til noget fornuftigt, og her lå ideen med pandekagerne lige for.

Pandekageløb på pandekagedagen

Pandekageløb i Olney 2009

Historien om pandekagedagen fortæller også, at der i 1445 var en kvinde fra Olney i England, som var i gang med pandekagebagningen, da hun hørte kirkeklokkerne ringe. Hun styrtede derfor ud ad døren – stadig med panden i hånden – og løb gennem gaderne. 

Synet af kvinden med stegepanden inspirerede efterfølgende til et årligt pandekageløb, hvor kvinderne i byen løb om kap, mens de flippede pandekager i luften. Den tradition lever stadig videre den dag i dag (billedet ovenover er fra pandekageløbet i Olney i 2009).

Inspiration til pandekagedagen

Er du blevet lækkersulten efter al den snak om pandekager, så byder bøgernes verden på et hav af lækre opskrifter til pandekagedagen – både tykke, tynde, sunde og det modsatte. Vi har samlet et udvalg herunder, som er lige til at plukke fra.

Glædelig Pandekagedag og god appetit!

Materialer