Wiener Stadtopera

Krimi for operaelskere

13.06.23
Opera og krimi passer rigtig godt sammen – begge genrer er kendt for store følelser; drama, drab, hævn og jalousi. Her er 10 oplagte bud på krimier, hvor musikken – og i særdeleshed opera – spiller en central rolle.

Paul Hjelm, politimand i A-gruppen i Arne Dahls krimiromaner, elsker fx jazz, og forfattere som Ian Rankin, George Pelecanos og Mark Billingham bruger titlen på den ene rocksang efter den anden i deres bøger.

Colin Dexters Inspector Morse var som bekendt inkarneret operaelsker. I de første mange bøger om kriminalkommisær Kurt Wallander er han også vild med klassisk musik – især opera efter at have hørt Jussi Björling som ung.

Senere ændrer forfatteren Henning Mankell dog hans musiksmag, og Kurt Wallander elsker pludselig Elvis Presley, John Coltrane, Mahalia Jackson og The Spotnicks.

Opera rimer på Italien

Også forfatteren Donna Leon er stor musikelsker, og operaen finder også tit vej ind i hendes bøger. Ofte med referencer til Cosi fan tutte, som af en eller anden grund synes at blive brugt til mordkomplotter med jævne mellemrum, selv om det er en opera, hvor ingen faktisk dør. 

Donna Leons bøger foregår altid i Venedig og har altid den samme elskede detektiv i hovedrollen: Brunetti. Hans evne til at løse komplicerede sager er på en eller anden måde af sekundær betydning: det er ham og hans familie, man som læser elsker.

Herunder finder du krimier, hvor musik spiller en vigtig rolle. Norske Øystein Wiik er faktisk uddannet operasanger, og hans krimidebut Tenoren handler om mord på operasangere i Europa. What's not to like!

Tags
Materialer