Fra filmen Edie
Foto: Filmstriben

Biblioteket anbefaler: Filmen "Edie"

08.04.24
"Edie" er en fin og nærværende historie om at udleve sine inderste drømme, inden det er for sent, og at alder bestemt ikke behøver at være en hindring.

I filmen møder vi den 83-årige hovedperson Edie (Sheila Hancock), som lige mistet sin mand. Hun har været en pligtopfyldende hustru, der i 30 år har passet sin nu afdøde mand, der var handicappet efter en hjerneblødning.

Forholdet til manden var aldrig nemt, da han alle dage var besidderisk og dominerende, og hun blev i ægteskabet mere af pligt end af kærlighed. De fik sammen datteren Nancy, som hun har et noget kompliceret forhold til.

Edie er en bitter og desillusioneret person, som efter alle de år, hvor alt har drejet sig om manden og datteren, har glemt sig selv og sine egne ønsker og drømme. Mandens død får det til at spire med ideer i hende, og hun skal nu forholde sig til sit nye liv.

Den noget dominerende datter har dog, inden hun får set sig om, lagt ganske andre planer for hende, end hun selv lige havde tænkt. Hun vil have forældrenes hus solgt i en vis fart og få installeret moderen på et plejehjem med blomsterbinding og pedigrør. Det ender med et opgør mellem de to.

Forfølger sin drøm

Fra filmen Edie

Edie tager i frustration en stor beslutning. Hun vil udleve en af sine største drømme, som hun har haft siden sin ungdom - nemlig at bestige bjerget ”Suilven” i det skotske højland. I al hemmelighed pakker hun en tidlig morgen en kuffert, og med nervøsitet i kroppen hopper hun på et tog til en lille bjerglandsby i nærheden af sin store udfordring.

Den lille by, hun havner i, er på bedste engelske vis selvfølgelig fyldt med personligheder. På trods af hendes store mistro til andre mennesker, møder hun hurtigt den unge og charmerende butiksindehaver af campingudstyr, turguiden Jonny (Kevin Guthrie).  Han er en flink fyr, der på trods af bekymringen for Edies alder, hjælper hende med udstyr til turen.

De opbygger langsomt et venskab i forbindelse med Edies mission, selvom han tvivler på, hun vil kunne kan klare strabadserne i hendes alder.

"Edie" er både en lun og humoristisk feelgood-film og er samtidig en meget smuk film med fantastiske scener fra det skotske højland. Sheila Hancock passer utrolig godt i rollen, som den stædige og noget gnavne Edie, og man kan ikke andet end selv at drømme om at komme til Skotland efter denne film.

Se "Edie" på Filmstriben.dk (med dit bibliotekslogin).

Edie filmplakat

"Edie"

Udgivet: 2017

Instruktør: Simon Hunter.

Medvirkende: Sheila Hancock, Kevin Guthrie, Wendy Morgan m.fl.