Mand med hue og klistermærke

Det er aldrig sjovt at læse, hvis man bliver tvunget

05.03.24
Børn ved, at det er vigtigt at læse, men tvang hjælper ikke på deres læselyst. De danske biblioteker har spurgt over 130 børn i alderen 10-13 år om hvad der giver dem lyst og IKKE lyst til at læse.

Børnene peger i høj grad på, at tvang pålagt fra deres voksne har en direkte negativ indflydelse på deres læseglæde. Bl.a. i form af 20 minutters daglig læsning og krav til hvilke bøger og formater, der tæller med i den "rigtige" læsning. 

Lyt til børnene 

Har du brug for hjælp til at skabe positive læsestunder derhjemme? Så får du her tre børnecitater og konkrete bud på, hvordan vi voksne kan komme børnene i møde og gøre læsestunden til en god oplevelse for både børn og voksne. 

”Min mor køber bare de der De 5-bøger. Det var også dem hun læste, da hun var barn”
Råd 1: Hjælp os med at finde vores yndlingsbøger – ikke jeres 
Børnene siger, at de selv vil bestemme, hvad de læser – og hvordan. Børn skal lære at læse, men det er lige så vigtigt, at de bliver glade for at læse. Tegneserier, lydbøger og faktabøger er også læsning.

“SNACKS! Snacks gør altid de 20 minutter lettere at komme igennem – og mere hyggelige”
Råd 2: Husk hyggen! 
Når børn siger, at snacks hjælper på læselysten, handler det om, hvad snacks gør ved læsesituationen – det forbinder læsningen med fritid og hygge fremfor tvang. Snak med jeres børn om, hvad der skaber hygge for jer.

“Når jeg skal læse, siger min mor, hun er på Aula, men jeg kan se, hun bare tjekker Instagram”
Råd 3: Men I læser jo ikke selv?
Børnene siger, at de ikke kan forstå, hvorfor de skal læse, når mor og far aldrig selv læser. Læser du foran dine børn? Gør det – læs sammen, fortæl dem, hvad du læser og snak om det over aftensmaden. 

Børnenes valg af titler

Børnene har selv peget på et antal titler, som de synes er fede. Titlerne rummer både faktabøger, graphic novels og gysere. 

I biblioteksrummet kan børnene nu selv sættes fokus på deres favoritter ved at sætte et "BRANDVARM anbefaling"-klistermærke på bogen. På den måde kan andre børn inspireres til deres næste fede læseoplevelse.

Vil du vide mere?

Så kan du læse mere her.

Materialer