Biblioteket anbefaler "Kattens bord" af Michael Ondaatje

01.05.17
Forfatteren bag "Den engelske patient" har også skrevet en humoristisk roman om en drengs eventyr på rejsen fra Ceylon til London.

”Kattens bord” handler om den 11-årige dreng, der ligesom forfatteren hedder Michael. Han bliver i 1954 sat ombord på skibet Oronsay ud fra havnen i Ceylon og skal nu alene rejse til London, hvor han skal gå i skole. Den 21 dage lange sørejse bliver en eventyrlig opdagelsesrejse for den unge dreng. I skibets spisesal bliver han placeret ved ”kattens bord” – det er det mindst prestigiøse bord længst væk fra kaptajnens bord. Det viser sig dog hurtigt, at ”kattens bord” ikke er noget dårligt bord, for her sidder der en række særdeles farverige og fascinerende personager.

Michael knytter sig især til to jævnaldrende drenge, og sammen udforsker de skibets og passagerernes mange hemmeligheder. De betragter rejsen som et mægtigt eventyr og strejfer rundt overalt på skibet, både hvor de må og navnlig, hvor de ikke må. Det er især spændende for dem – lidt for spændende endda – at udforske en mystisk straffefange, som hver nat bliver ’luftet’ i sine lænker.

Drengene bevæger sig i grænselandet mellem barn og voksen, og man kan sige, at denne lange sørejse både er en forunderlig verden af frihed og fristelser og en stille begyndelse på voksenlivets alvor.

Det kan på det varmeste anbefales at gå ombord i denne skønne roman, som er både underholdende, humoristisk og yderst velskrevet.

Om Michael Ondaatje

Michael Ondaatje blev født på Ceylon (nu Sri Lanka) i 1943, men flyttede som dreng til England. I 1962 emigrerede han til Canada, hvor han fortsat lever. Han har et stort forfatterskab bag sig og er nok især kendt for ”Den engelske patient”, som han fik Bookerprisen for i 1992. Ondaatje har skrevet 6 romaner og 13 digtsamlinger, så han er lige så meget lyriker, som han er romanforfatter.

Therese West Boardman er bibliotekar og litteraturformidler ved Gentofte Hovedbibliotek

Materialer