10 gode: Børnebibliotekarens favoritter til dig, der er 12 år eller ældre

13.01.21
I de kommende uger vil bibliotekets børnebibliotekarer præsentere hver deres Top 10 over deres yndlingsbøger, som de ønsker at dele med vores læseglade brugere.

Helle Brandstrup er børnebibliotekar på Vangede Bibliotek, og det her er hendes favoritter. Alle bøgerne kan lånes på eReolen og eReolen Go som lydbog og ebog, undtagen i enkelte tilfælde. Der kan være mulighed for at reservere fysiske bøger til afhentning. 

Se de ekstraordinære åbningstider for Hovedbiblioteket her på vores hjemmeside.

I finder direkte links til de fleste bøger på eReolen og eReolen GO nederst på siden. God læselyst!

Nicole Boyle Rødtnes: Den sorte enkes by og Den hvide enkes død, bind 1 og 2 i trilogien Rød og blå.

I bøgerne følger vi primært tre unge, Silas, Emma og Clara og det er gennem dem, vi hører om byen Viduana, hvor de bor. Resten af verden er et kaos, derfor har tre enker etableret en ny verden, hvor man kan leve trygt, eller kan man. Virkelig spændende dystopisk roman om en fremtid, hvor mænd og kvinder lever adskilt og mistroen hersker.

Alice Oseman: Heartstopper (4 bind)

Heartstopper er en tegneserie, der kan læses på nettet og den er på engelsk. Det er en kærlighedshistorie mellem Charlie og Nick, hvor Charlie er en spinkle dreng, der bliver drillet og ved at han er homoseksuel. Nick er en af stjernerne på fodboldholdet. De to udvikler et venskab og bliver forelskede. Det er en virkelig rørende og fin tegneserie og kan følges her, man skal lige oprette sig som bruger, men det er helt gratis. 

Hvis man kan lide universet, kan man også kaste sig over Alice Osemans forfatterskab og fx læse Solitaire, der er hendes debutroman, heri optræder både Charlie og Nick.

Lise Villadsen: Kvantespring

I bogen følger vi Astrid der går i 1. g. Astrid lever et normalt liv på mange måder, der er forelskelser og skole, men hun har også en søster, der lider af angst. Søsteren Cecilie går i 3. g og er tit hjemme på grund af sin angst. Bogen er en fin skildring af hvordan det er at leve med angst i familien og samtidig prøve at have et almindeligt teenageliv.

Dorte Roholte: Mærkelige Mynthe - Kun for Mynthe (5 bind)

Mærkelige Mynthe er en populær serie, og det kan jeg godt forstå, den er nemlig spændende og også lidt mystisk. Det er selvfølgelig Mynthe, der er hovedpersonen og hende der fortæller historien. Mynthe opdager til din 13-års fødselsdag, at hun er synsk. Hun har nemlig regnet ud, hvad hun får i. Mynthe er veninde med Clara, og Clara synes det er vildt spændende at Mynthe kan se hvad der skal ske, sammen prøver de at finde ud af, hvorfor Mynthe har sine evner. (Kan ikke lånes som e-bog).

Maria Gripe: Skyggen over stenbænken (Hvide skygger, Skyggernes børn og Skyggeskjul)

Hvis man er til det lidt mystiske og gammeldags er Skyggen over stenbænken med garanti noget for dig. Vi er her taget tilbage til starten af 1900-tallet og der er ingen mobiltelefoner, til gengæld er der underlige husholdersker og mystiske hændelser. Det er spændende.

Kim Fupz Aakeson: Steder, veje, biler, både

Kan du forestille dig, hvordan det ville være at være på flugt fra krig og ødelæggelser? Og hvordan ville det være, hvis København pludselig var oversvømmet og der lå døde køer i gaderne? Sådan er det i bogen her af Kim Fupz. Bogen vender verden på hovedet. Vi følger Rosa, hendes lillebror og forældre på flugt fra et krigshærget Danmark mod Libyen. Det er ikke en munter bog, men det er en spændende og medrivende bog, hvor man kommer til at tænke over, hvordan det mon er at være på flugt.

Patrick Ness: Burn

Burn er den nyeste bog fra Patrick Ness og hvilken bog! Hvis man kan lide drager og action, så er det her lige bogen. Vi er i 1957, men verden er en helt anden, end den vi kender. I bogen følger vi Sarah og hendes far, de er fattige og bliver derfor nødt til at anskaffe en drage til hjælp på gården. Dragen Kazimir kommer med en profeti og herfra går det løs.

Krystal Sutherland: Vores kemiske hjerter

”Jeg har altid troet, at når man mødte sit livs kærlighed, ville det være mere ligesom i film.” Sådan starter Vores kemiske hjerter. Henry har aldrig været forelsket indtil en dag, hvor Grace starter i klassen. Grace ser uvasket ud og går i drengetøj og er ikke som de andre. Det vækker Henrys nysgerrighed. Vores kemiske hjerter er en skøn bog om forelskelse og knuste hjerter.

Tine Bryld: Pigeliv, Liv og Alexander og Befri dit liv 

I de tre bøger følger vi pigen Liv fra hun er 13 år og til hun bliver voksen. Bogen er en klassisk ungdomsroman, fuld af forelskelse, bekymringer over forældrenes skilsmisse og overvejelser over livet. Bogen foregår i 1980’erne og der er derfor ingen mobiltelefoner eller internet.

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes 

Klassiske detektivhistorier, hvor vi følger mesterdetektiven Sherlock Holmes og hans tro følgesvend Dr. Watson. Det er Watson der fortæller historierne, der alle er fulde af spændende krimihistorier. Læs fx B"askerville-slægtens hund", der ligger på eReolen. 

 

 

Materialer