Dostojevskij 200 år

I år er det 200 år siden, at den russiske forfatter Fjodor Mikhajlovitj Dostojevskij blev født, og han fejres derfor i hele verden.

Dostojevskijs værker regnes blandt verdenslitteraturens største, og han er kendt og elsket for et unikt og universelt forfatterskab, der kredser om det at være menneske. På Gentofte Bibliotekerne fejrer vi med tre arrangementer naturligvis også den ældre herre med de evigtunge værker.

Spot på russisk litteratur

På Gentoftegade Bibliotek kan du onsdag den 22. september kl. 16.50-19.30 blive klogere på russisk litteratur og slutte af med et brag af en koncert med Balalajkabanden. Jesper Nyeng, der er Ph.d.-studerende i russisk litteratur ved KU, fortæller om de modernistiske forfattere i de store byer. Cand.mag. Ida Sparre-Ulrich fortæller om de russiske digtere i eksil, ligesom cand.mag. Nana Kofoed Nielsen vil kaste lys over Nobelprisvinderen Svetlana Aleksijevitj. Sidst, men ikke mindst, spiller Balalajkabanden koncert og leverer ekvilibristiske soloer og eventyrlige beretninger om det gamle Rusland, zaren og folket.

Galskab og helligt vanvid

Også Vangede Bibliotek fejrer den store mester, når Jesper Nyeng den 25. november holder foredraget ’Galskab og helligt vanvid hos Dostojevskij. I hans værker vrimler det nemlig med karakterer, som plages af tvivl om egen væren og social status. Tvivlen udgør en vigtig komponent i det almenmenneskelige, men er på samme tid kimen til det unormale, det gale.

At oversætte Dostojevskij

Onsdag den 8. december kl. 17.00-18.30 kan du på Gentofte Hovedbibliotek høre Marie Tetzlaff, der har oversat en lang række af de russiske klassikere til dansk samt udgivet bestseller-biografien om Katarina den Store, fortælle om det vigtige arbejde at oversætte Dostojevskij.

"Jeg drager kort sagt den konklusion at alle – ikke nødvendigvis ’store’ personligheder, men alle der hæver sig op over det almene niveau, det vil sige har blot den ringeste evne til at formulere noget nyt – af natur uvægerligt må være forbrydere, naturligvis i større eller mindre grad."

Fjodor M. Dostojevskij, Forbrydelse og straf, s. 314.

Du kan læse mere om de enkelte arrangementer og melde dig til her.

Materialer