Biblioteket anbefaler "Hobbyhorse Revolution" af Selma Vilhunen

15.10.18
En finsk dokumentar om piger, der dyrker kæpheste-ridning på højt niveau? Det lyder absurd, men for disse piger er det en seriøs, sjov og identitetsskabende aktivitet.

I Finland dyrker mere end 10.000 piger kæpheste-ridning, og Selma Vilhunen har lavet en film om tre af dem.

Aisku, Elsa og Alisa. Pigerne taler åbent og reflekteret om deres hobby, og om de problemer interessen medfører. De er blevet mobbet, og de må øve sig i smug.

Elsa er så sårbar og stærk, mens hun fortæller om de feje klassekammerater. Og Aisku taler om det dobbeltliv, hun lever, hvor det ene sæt venner ikke ved noget om kæphestene. Det er svært i disse online-tider, siger hun. Hun har prøvet at google sig selv, og hun kan ikke skjule hestene virtuelt.

Men den virtuelle verden tilføjer også en ekstra kreativ dimension til en allerede kreativ hobby, hvor pigerne selv syr deres heste. Alisa laver musikvideoer af hobbyen, og de små film er meget populære.

“I den her hobby kan alle være sig selv,” siger en pige.

Filmen følger pigerne i deres hverdag og ved stævnerne, hvor man både kan stille op til spring og dressur. De mindre piger springer over høje forhindringer med lethed og teknisk snilde. De store piger er sindssygt elegante, fødderne smukt bøjet og benene højt løftet.

I en sød lille scene ser man, hvordan en gruppe piger venter på at tilmelde sig en turnering. Nogle venter sammen. Elsa sidder derhjemme med sin mor. Registreringen starter på websitet kl. 14.00, og alle pigerne har smartphones og iPads klar. De ved, at det gælder om at komme først.

Det bliver hvinet og skreget, og panikken breder sig, da der kommer fejlmeddelelser! Men efterhånden går tilmeldingerne igennem, og der bliver hvinet og skreget endnu mere. Der er et stort sammenhold i gruppen. Elsa, der ikke når at blive registreret, tager alligevel med sin mor til turneringen og ser på.

"Hobbyhorse Revolution" er et fint eksempel på, hvordan sammenhold gør stærk. Pigerne hjælper hinanden med at finde ståsted i en verden, hvor det ikke er let at være ung og anderledes.

Se dokumentarfilmen "Hobbyhorse Revolution" på Filmstriben