Biblioteket anbefaler: Filmen "Reaching for the moon"

17.10.18
Et flot og stemningsfuldt drama fra Brasilien.

Filmen er baseret på en sand historie om det passionerede kærlighedsforhold der var mellem den prisvindende poet Elizabeth Bishop, spillet af Miranda Otto og arkitekten Lota de Macedo Soares, spillet af Gloria Pires. En historie som forgår i 1950’erne og 60’erne, i en tid, hvor det at være homoseksuel er tabu.  

Den generte og neurotiske forfatter Elizabeth har en skriveblokering. Hun rejser i 1951 på ferie til Brasilien for at besøge Mary, en gammel studieveninde. Mary lever sammen med den udadvendte, selvstændige og selvsikre Lota, der har en stor landejendom. 

I begyndelsen ser Lota Elizabeth som hovmodig og reserveret, men langsomt bliver de draget mod hinanden og de indleder et forhold, der skubber Mary ud.  

I frustration og jalousi, forlader Mary Lota for en tid, og tager til Rio de Janeiro, men vender tilbage, da hun ikke kan undvære hende.  

De lever derefter alle tre på landstedet, hvilket ikke er helt problemfrit. Lota får bygget et skrivestudie på ejendommen til Elizabeth, som endelig får hul på sin skriveblokering og får skrevet bogen ”North & South - A cold spring”, som hun får Pulitzer-prisen for.

Mary er meget frustreret over at dele Lota med Elizabeth. Lota vil ikke undvære Mary i sit liv, og da hun ved, at hun har et stort ønske om at blive mor, køber hun en baby til Mary, en lille pige, fra en fattig familie. De skal begge bo hos Lota på hendes landejendom og Lota vil gerne have, at de alle tre skal være sammen om opdragelsen af den lille pige.

Elizabeth har svært ved at acceptere, at Lota stadig vil have Mary hos sig og hendes alkoholforbrug, som hun har store problemer med, øges og babyen sætter yderligere gang i uforløste følelser fra barndommen hos hende.

I en periode flytter Lota og Elizabeth til Rio de Janeiro, da Lota skal i gang med et stort projekt her, ”Flamingo Park”, som hun bliver besat af og ikke levner megen tid til Elizabeth, der føler sig meget ensom.

Så da Elizabeth får tilbudt et semester på et universitet i New York takker hun ja, på trods af, at Lota modsætter sig det, i og med hun har brug for hendes støtte, mens hun er i gang med projektet. Elizabeth ender dog med at rejse og Lota bryder efter en tid sammen og ender på psykiatrisk hospital.

I New York trives Elizabeth og indleder et forhold til en ung kvinde på universitetet. Historien ender tragisk, da Lota efter indlæggelsen vil prøve at vinde Elizabeth tilbage og tager til New York for at besøge hende, men her finder ud af, at hun har haft en anden kvinde i sit liv.

En visuelt meget flot film og de stærke skuespilspræstationer gør oplevelsen endnu større. Man får yderligere gennem hele filmen fine eksempler fra Elizabeth Bishops poesi og Lota de Macedo Soares arkitektur.  

Materialer