Biblioteket anbefaler "Wind River" med Jeremy Renner

29.10.18
"Wind River" er en uhyggelig spændende og voldsom thriller, der foregår i et trøstesløst samfund hvor mord, sorg, misbrug og udsigtsløshed er en del af hverdagen.

Vi befinder os i Wyoming i det snedækkede indianerreservat Wind River. I ødemarken finder den erfarne vildtjæger, Cory (Jeremy Renner), liget af en ung indianer-kvinde. Det tyder på, at hun er blevet brutalt voldtaget og er flygtet barfodet hele natten gennem det øde snelandskab.

Da efterforskningen af et potentielt mord på en indfødt amerikaner hører under national lovgivning, overtager FBI kontrollen med sagen. De sender dog kun én agent; den idealistiske men forholdsvis uerfarne Jane Banner (Elisabeth Olsen), fra Las Vegas-kontoret, som i starten har mere end svært ved at opnå respekt fra de lokale.

Banner har dog ben i næsen og er mere udholdende, end først antaget. Hun fatter mere og mere sympati for det trøstesløse indianske samfund, og indgår i et slags far/datter-makkerskab med Cory.

Cory kender den myrdede kvinde. Hun var veninde til hans egen datter, der blev fundet i lignende tilstand fire år tidligere. Så Cory er en martret sjæl, der oveni er blevet skilt fra sin kone, der også er af indiansk afstemning.

I starten dukker der spor op, der kunne indikere at forbryderen skal findes i det dekadente misbrugsmiljø i selve reservatet. Cory og Jane indleder jagten på den brutale sandhed.  

Wind River er instrueret af den 47-årige Taylor Sheridan, der begyndte sin karriere som skuespiller, blandt andet i tv-serien Sons of Anarchy. Men det er som manuskriptforfatter på Denis Villeneuves narkothriller Sicarioog David Mackenzies moderne western Hell or High Water (som også kan ses på Filmstriben), at han for alvor har fået slået sit navn fast. Disse film blev kæmpesucceser, både ved biograflugerne og hos anmelderne.

Med Sheridans indtog i Hollywood, har de oversete skæbner i USA’s udkantsområder, fået en utrolig stærk stemme. Især udnyttelsen og undertrykkelsen af indfødte amerikanere er en historie, som ligger ham stærkt på sinde og noget han mener det officielle USA burde skamme sig over.

Som ung og fattig boede Sheridan en kort overgang i et indianerreservat, hvorfra han fik nogle tætte venskaber, som består den dag i dag. Filmen er i øvrigt finansieret af indianer-stammen Tunica-Biloxi.

Wind River er en af de mest solide og seje thrillere i årevis. Nådesløst brutal men også rørende menneskelig. Den har en helt særlig fortættet stemning, (som Nick Caves melankolske soundtrack er med til at underbygge) der gør, at man konstant er på vagt. Og pludselig eksploderer det. Typisk i vilde action og voldsscener, der ikke er for sarte sjæle.

Samme pludselige voldsomhed ses også i Sicario og Hell or High Water og må siges at være en signatur-stil for Taylor Sheridan. Den har fantastiske præstationer af Jeremy Renner, der ikke er set bedre siden gennembrudsfilmen The Hurt Locker.

Renner er genial i roller hvor han spiller forbistrede og forpinte mænd. Elizabeth Olsen er både sej og sårbar. De indfødte amerikanske skuespillere er også fremragende. Specielt Gil Birminghams rolle som den dræbte piges sørgende far, er helt uforglemmelig og en af de bedste birollepræstationer i lang tid.

Er du til iskolde mordmysterier med indbygget samfundskritik, er Wind River bestemt en klar anbefaling.  

Materialer