Retroanmeldelse: Elisabeth Bergstrand-Poulsen

Af Anonym (ikke efterprøvet)
22.01.18
Den svenske forfatter Elisabeth Bergstrand-Poulsen, var bosat i Danmark i en stor del af sit liv. Flere af forfatternes bøger er blevet retrodigitaliseret og ligger frit tilgængeligt på eReolen.

Elisabeth Bergstrand-Poulsen blev født i 1887 i Småland og fik en uddannelse som kunstner på Kunstakademiet i Stockholm. I 1917 giftede hun sig med den danske skulptør Axel Poulsen.

Huset i Charlottenlund

Bergstrand-Poulsen boede i Charlottenlund sammen med sin mand Axel Poulsen, og det var her, hun begyndte at skrive og udvikle sit forfatterskab. Den spændvidde, som karakteriserer deres hus, præger også hendes litterære værk.

”Vi elsker vort hus, opført af for et husbyggeri irrationelle stoffer: Længsel og drømme, indtryk fra øst og vest, fra sol og måne, d.v.s. fra Italien, Grækenland, Frankrig og Danmark. Det blev bygget af mands tro og svag kvindekraft. Og som alter rejst for alt, hvad der er skønt.”

Citatet er fra Bergstrand-Poulsens selvbiografi ”Høg, lån mig dine vinger”, som udkom i 1954.

Barndommens fortællinger

Det er ganske tydeligt, at Bergstrand-Poulsens ”forfatterkilde” udsprang  af barndommens utallige fortællinger. Det som forældre, køkkenpiger og vaskekoner har fortalt, mens de arbejdede, eller når man sad sammen i skumringstimen, havde ætset sig dybt ind i hendes hjerte og hjerne og begyndte at sprudle, da hun i det nye land Danmark, plaget af hjemve, søgte sit eget åndelige ståsted.

Det danske og det svenske

Bergstrand-Poulsen tilværelse bærer spor af hendes utrættelige arbejde med at føre de forskellige elementer sammen til en ny enhed: Det danske og det svenske i ægteskabet, det enkle og det luxuriøse i husets arkitektur, folkekunst og klassisk kunst i maleriet, og i teksterne fortællinger om livet i barndomsbyen og storbylivet i mellemkrigstiden.

Forlaget Lindhardt og Ringhoff har i 2017 digitaliseret hendes bøger, som blev oversat til dansk. Man kan finde Bergstrand-Poulsens bøger som e-bøger, blandt andet ved at klikke her via eReolen.

Af Melsene Laux (Kunstner og forhenværende formand for Elisabeth Bergstrand-Poulsen Sällskapet)

Materialer