Biblioteket anbefaler 'Skyggedanseren' af Sara Omar

Stjerneforfatteren Sara Omar er tilbage med en opfølger til den rystende bestseller-roman Dødevaskeren, der i 2017 satte fokus på undertrykkelse og kvinder og børns rettigheder i Mellemøsten, Danmark og resten af verden.

I den nye roman Skyggedanseren, er hovedpersonen Frmesk holdt og med at tale og spise. I stedet tegner hun voldsomme tegninger og lemlæster sine dukker. Vi er tilbage i Kurdistan i 1994 og bedsteforældrene Gawhar og Darwésh kæmper for at give Frmesk livsglæden tilbage. Gawhar søger tilflugt i sin tro og sender Frmesk til koranundervisning i byens Store Moské, hvor Frmesks onkel Muhammad er imam, uden at ane, hvad der venter hende.

Morfaren tager kampen op mod kvindeundertrykkelsen, åbner en hamam kun for kvinder og håber, at det hjertevarme frirum kan bringe lyset tilbage i Frmesks liv. I Danmark i år 2007 holder Frmesk sig for sig selv på universitetet. Selvom hun nødig vil udløse farens vrede, trodser hun ham ved at gå uden tørklæde og skrive kritiske artikler om kvinders rettigheder. Hjemme fører hun hus og passer sine søskende, mens moren tilbringer dagen på sofaen med mellemøstlige tv-serier.

Forældrene er skilt, men faren kommer dagligt i hjemmet og fører hårdhændet justits med familien. Ifølge ham er digte skrevet af kvinder vulgære, og da han opdager, at Frmesk i smug skriver digte for at bearbejde sine dybe ar på sjælen, eskalerer volden. Hun ser ingen anden udvej end at søge friheden i endnu et fremmed land. Skyggedanseren er en roman om en udsat piges ensomme, indædte kamp for at undslippe barndommens mørke og finde frihed i et nyt liv langt mod nord.

Om Sara Omar

Sara Omar (f. 1986) er en dansk-kurdisk forfatter. Hun har boet i Danmark siden 2001, og er født og opvokset i Kurdistan, men måtte flygte derfra i slutningen af 1990’erne på grund af krig. Omar er kandidatstuderende i statskundskab, sidder i Expert Advisory-panel for Arts & Globalization og er bestyrelsesmedlem ved nogle af Danmarks kvindeorganisationer og -foreninger.

Dødevaskeren er hendes romandebut, som hun vandt Læsernes bogpris for i 2018. Ligeledes var hun shortlistet til BogForums Debutantpris 2018, og i 2019 modtog hun Martin Andersen Nexø Fondens litterære pris. Hun er desuden vinder af Rådet for Menneskerettigheders hæderspris 2019. Læs bibliotekets anmeldelse af Dødevaskeren her.

Materialer