Joan Collins
Foto: Filmstriben

Biblioteket anbefaler: Dokumentaren "This is Joan Collins"

05.10.22
Kender du kun Joan Collins som überskurken Alexis i 80'er-serien Dollars, så er denne dokumentar et ret interessant bekendtskab.

Dramaturgisk er dokumentaren lige ud af landevejen – vi følger Joan Collins karriere og personlige oplevelser strengt kronologisk, og det er på sin vis en lidt kedelig formel, men giver også overblik over hendes udvikling fra en ret naiv og uskyldig ung pige til en afklaret kvinde, som kender sit eget værd.

Naiv eller ej: Hun har siden, hun var 20 år, kæmpet for ligeløn mellem mænd og kvinder i film- og teaterbranchen.

Personlige hjemmevideoer

Dokumentaren er blevet til ved, at Collins har givet producerne lov til at kigge i hendes personlige arkiv og hjemmevideoer. Selv sagde hun til dem: "Just don’t put in too many of the nude bits".

Derudover er det hende, der taler igennem filmen for at binde historierne sammen, og hvis du undrer dig over, at det lyder lidt specielt, er det fordi meget af teksten er taget fra en af hendes selvbiografier.

Hård branche

Joan Collins og Roger Moore

Dame Joan Collins er født i 1933 i Paddington, og hun gennemlevede som lille blitzen i London, men synes ellers, hun har haft en god barndom. Som 17-årig skrev hun kontrakt med et britisk filmstudie, og som 21-årig bragte filmen hende til USA.

Hun beretter om at have mødt helt utroligt mange spændende mennesker undervejs i sin karriere, og hvem vidste, at hun har været med i en gyserfilm om kæmpestore, muterede myrer? ("Empire of the Ants" fra 1977 løseligt bygget på en 1905-novelle med samme navn af H.G. Wells).

Hun har også mødt mange ubehagelige mænd og har overlevet ved at 'ryste oplevelserne af sig'. Som hun siger: "Hvis man vil være i denne branche, må man være tykhudet og udvikle en stærk karakter".

Fanget i skurkerolle

Serien Dollars sluttede for mere end tre årtier siden, og Collins har ikke haft en god rolle siden. Hun siger selv, at hun godt ved hvorfor: Hun er for oplagt at bruge som skurk – og hun kan ikke bruges i andre roller, for hun er jo... skurken...

Efter at have set dokumentaren udtrykker en bruger på IMDb (Internet Movie Database) sin fascination med disse ord:

"Jeg troede aldrig, jeg skulle opfatte Joan Collins som en kilde til inspiration, men det er hun virkelig! Der er noget iboende elskeligt over hende – godhjertet ulydighed, øjne der glimter af liv og glæde".

Se "This is Joan Collins" på Filmstriben med dit bibliotekslogin

This is Joan Collins filmplakat

This is Joan Collins er fra 2022.

Instruktør: Clare Beavan

Medvirkende: Joan Collins m.fl.