Biblioteket anbefaler ”Almen teori om glemsel” af José Eduardo Agualusa

07.12.18
José Eduardo Agualusas roman er baseret på virkelige hændelser, og fortæller historien om en angolansk kvinde, der barrikaderer sig inde i sin lejlighed i næsten 30 år.

”Jeg har været lykkelig i denne lejlighed, når solen visse eftermiddage besøgte mig i køkkenet. Jeg satte mig ved bordet. Spøgelse kom og lagde hovedet i mit skød. Hvis jeg stadig havde haft plads, kul og vægge til rådighed, kunne jeg have skrevet en almen teori om glemsel. Jeg er klar over at jeg har forvandlet hele lejligheden til en kæmpe bog. Efter at biblioteket er brændt, efter at jeg er død, vil der kun være min stemme tilbage. I denne lejlighed er væggene min mund.”

Almen teori om glemsel er baseret på virkelige hændelser, nemlig historien om kvinden Ludovica Fernandes Mano, som på selve aftenen for Angolas uafhængighed fra det portugisiske kolonistyre i 1975 besluttede at mure sig inde i sin lejlighed i den angolanske hovedstad Luanda.

Her levede hun fuldstændig isoleret i næsten tredive år uden kontakt til omverdenen. Efter Ludovica blev fundet i 2003 fik forfatteren José Eduardo Agualusa adgang til hendes dagbøger, og hans roman Almen teori om glemsel er bygget op omkring disse fascinerende dagbogsnotater. Agualusa understreger dog i indledningen, at romanen er ren fiktion.

I romanen bliver kvinden omtalt som Ludo. Hun bor til en start sammen med sin søster og svoger i lejligheden i en boligblok i Luanda. Søsteren og svogeren beslutter sig imidlertid for at flygte til Lissabon og efterlader Ludo isoleret tilbage i lejligheden.

Da Ludo murer sig inde i lejligheden, klarer hun sig ved at opsamle regnvand i gryder, dyrke grøntsager i blomsterkasserne på lejlighedens terrasse og at fange duer med snore, alt i mens hun stykke for stykke brænder lejlighedens inventar for at holde varmen. Ludos eneste selskab er albinohunden Spøgelse, som til sidst dør, og en abe, som hun kalder Che Guevara, som hun til sidst slår ihjel og spiser. Ellers fordriver Ludo tiden med at skrive dagbog og lange maniske tekster på væggene med kul.

Romanen rummer også flere andre historier, som på hver deres måde beskriver Angolas voldsomme og kaotiske historie efter kolonitiden, men det er historien om Ludo og ikke mindst de fiktive uddrag fra hendes dagbøger, som er den centrale historie i romanen.

Almen teori om glemsel er en både spændende og gribende roman om menneskelig isolation og om glemsel – både den historiske glemsel og den glemsel, som Ludo kæmper både for og imod. Først til sidst i romanen findes forklaringen på, hvad Ludo så brændende ønsker at lægge bag sig og glemme, og hvorfor hun selv så ihærdigt forsøger at blive glemt.

Om José Eduardo Agualusa

Journalist og forfatter José Eduardo Agualusa er født i 1960 i Angola. Hans bøger er oversat til 25 sprog. Agualusa fik i 2007 Independent Foreign Fiction Prize for romanen Kamæleonernes bog. Hans seneste roman Almen teori om glemsel var på shortlisten til Man Booker International Prize 2016 og fik i 2017 International Dublin Literary Award.

Af bibliotekar og litteraturformidler Therese West Boardman, Gentofte Hovedbibliotek.

Materialer