Foto: Despentes©JFPAGA

Biblioteket anbefaler: Bogen "Kære fuckhoved"

02.04.24
Den franske titel ”Cher Connard” lyder altså lidt bedre end det flade ”Kære fuckhoved”. Men historien er alt andet end flad. Den er både hæsblæsende, vild og voldsom.

Kære fuckhoved. Det hedder overskriften på den tilsvining, den yngre forfatter Oscar lægger op på Instagram af den 50-årige, tidligere så succesfulde skuespiller, Rebecca Latté. Hun har et utal af roller bag sig og har nærmest været indbegrebet af fransk femme fatale. Også for Oscar selv, der beskriver hendes yngre jeg som ”…højdepunktet af den kvindelige forførelses fascinationskraft”.  

Efter at have set hende på gaden nu, er hun dog for ham blevet til ”en ækel tudse. Ikke bare gammel. Tyk, uplejet, ulækker hud, og hele hendes snavsede, støjende kvindefigur. Den totale opløsning”. Det starter et raseriudbrud fra Rebecca og en længerevarende korrespondence mellem hende og Oscar.

Had og raseri

De lægger ikke fingrene imellem i deres mails til hinanden. Oscar er selv en del af en MeToo-skandale, som også har resulteret i en offentlig kamp mellem ham selv og hans tidligere ansatte Zoé Katana.

Og hun bruger ligeledes medierne til at komme ud med sin historie og sit budskab om, at han er det værste af det værste. Det har for Oscar resulteret i total krise, et meget ensomt liv og et øget misbrug. Noget Rebecca bestemt også kender til.

Zoé får også en stemme i bogen, hun kender også Rebecca, og man følger således udviklingen fra alle tre vinkler, der går fra had og raseri til en begyndende åbning for forståelse for hinandens oplevelser, baggrunde og ståsteder.

Der er håb forude

Langsomt åbner deres mails til hinanden op for indblik i Oscar og Rebeccas liv, for nuancerne og refleksionerne inden i og imellem dem, og et venskab starter. Et venskab med en knusende ærlighed og en overraskende åbenhed om alt det, der er svært for dem, manifesteres gennem skriften.

Romanen åbner således op for håbet om, at vi trods store forskelle og uenigheder, faktisk er i stand til at åbne os for og nærme os hinanden som mennesker. Og at det er dét, der er vejen frem. Både i den ”lille” historie med Rebecca og Oscar og i det store samfundsperspektiv.

Foto: Despentes©JFPAGA

Virginie Despentes

Virginie Despentes (f.1969) er både filminstruktør, forfatter og ikke mindst feminist. Hun har prøvet lidt af hvert i sit liv; f.eks. været sexarbejder, arbejdet som ekspedient i en pladeforretning og anmeldt pornofilm.

Hun udgav allerede sin første bog som 23-årig, Blodsøstre (1998), som tog udgangspunkt i det liv og miljø, hun var en del af. I Danmark er hun nok mest kendt for sin trilogi Vernon Subutex (2019-20), der også fortæller en vild historie om en tidligere pladebutiksejer og DJ, og det undergrundsmiljø, han er en del af. 

Virginie Despentes er stor i Frankrig, hvor hendes bøger både har modtaget stor ros og skabt debat.

Materialer