Søren Staal Balslev og bogen Daggry

Biblioteket anbefaler: Bogen "Daggry"

Søren Staal Balslevs nye roman er både satirisk, skræmmende og har en stejl spændingskurve i sin beskrivelse af en desperat mand, der tager civilisationens fremtid i egen hånd.

Søren Staal Balslev debuterede i 2019 – få måneder før coronapandemien brød ud – med den dystopiske roman "De rensede" om en lille københavnsk familie, der er blandt de få procent overlevende, efter en verdensomspændende epidemi har slået det meste af verdens befolkning ihjel, og civilisationen er kollapset.

Som begejstret læser af denne undergangsroman var det lidt skuffende at opdage, at Staal Balslevs anden roman "Daggry", der udkom i november 2021, ikke er en fortsættelse af "De rensede". Til gengæld fortsætter "Daggry" i katastrofens tegn, denne gang med en terrorist som hovedperson.

En grum plan

Frederik er selvstændig IT-sikkerhedskonsulent i 40’erne, lykkeligt gift med Anna, far til 15-årige Vitus, bosiddende i Jægerspris og grundlæggende vred på sine medmennesker og det, som verden har udviklet sig til.

Han ønsker gennem en række grundigt tilrettelagte terrorangreb at destabilisere civilisationen i den vestlige verden og på den måde få folk til at vågne op til et nyt daggry, hvor moderne bekvemmeligheder som elektricitet, infrastruktur, forsyningskæder, pasningstilbud og lignende er sat ud af funktion.

I sådan et samfund har man brug for andre kvalifikationer for at overleve, og dem mener Frederik, at de færreste besidder. Som IT-kyndig har Frederik redskaberne til selv at slå til med angreb på infrastrukturen i Danmark, men også til uopdaget at engagere ligesindede i andre lande gennem sin tilstedeværelse i forskellige radikale internetfora og på den måde orkestrere terroranslag i hele verden.

Selv har han 'preppet' familiens ødegård et stykke oppe i Sverige med forsyninger, så han og hans familie har, hvad de skal bruge for at overleve den første tid efter sammenbruddet. Men selv om Frederik er omhyggelig, er det ikke alting, der går, som han har forestillet sig det.

Satirisk uhygge

Søren Staal Balslev skriver med en satirisk og humoristisk tone, der bliver isnende uhyggelig, efterhånden som alvoren i handlingen afdækkes.

Frederiks genkendelige almindelighed kombineret med ønsket om og evnen til at udføre voldsomme terrorhandlinger er skræmmende læsning. Samtidig er Søren Staal Balslev ferm til at konstruere et plot med en effektiv spændingskurve, der driver læsningen frem i højt tempo.

Forfatter Søren Staal Balslev

Søren Staal Balslev

Født i 1977 og uddannet mag.art i litteraturvidenskab og ph.d. i moderne amerikansk litteratur og kultur. Han debuterede i september 2019 med pandemiromanen "De rensede" og skriver i øjeblikket på sin tredje roman.

Materialer