islandske krimier

Biblioteket anbefaler: To islandske krimier du skal glæde dig til at læse

17.02.24
Ragnar Jónasson og Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir har skrevet en krimi sammen og finske Satu Rämö skriver om Hildur Rúnarsdóttir, en surfende politibetjent.

Reykjavík er et langsomt Cold Case mysterium, der er inspireret af en virkelig, uopklaret sag om den 15-årige pige Lauras forsvinden i 1950'erne.

Laura tilbringer sin sommerferie på den lille ø Videy, der ligger ud for Reykjaviks kyst, hvor hun arbejder hos et prominent ægtepar. Men sidst på sommeren forsvinder hun sporløst. Mysteriet om Lauras forsvinden bliver Islands mest kendte uopklarede sag. I 1986 fejrer Reykjavik sit 200-års jubilæum, og i byen gør man sig klar til at være vært for topmødet mellem Ronald Reagan og Mikhail Gorbatjov.

Mens verdens øjne hviler på Reykjavik, modtager den unge journalist Valur et mystisk brev med nye oplysninger om den nu tredive år gamle sag. Han påbegynder sin egen efterforskning af Lauras forsvinden fra den lille ø. Men så går det op for ham, at der er nogen i Reykjavik, der ønsker at holde hendes skæbne hemmelig for enhver pris.

Historien fortælles i et roligt tempo uden meget dramatik – men det er stemningsfyldt og du vil selvfølgelig gerne vide, hvad der sker. Læs den, hvis du godt kan lide langsomme krimier med fokus på opklaringsarbejde. Bogen giver også et godt tidsbillede af Island i 1980’erne og af en by i rivende udvikling – både med 200 års-jubilæet og topmøde med Ronald Reagan og Mikhail Gorbatjov.

Bogen er dedikeret til Agatha Christie, som begge forfattere er kæmpe fan af. Ragnar Jónasson har, siden han var 17 år, oversat 14 af Agatha Christies bøger.

"Hildur" af Satu Rämö - første bind i ny islandsk krimitrilogi

Hildur Rúnarsdóttir er leder af enheden for forsvundne børn i Island. I et forsøg på at glemme sin traumatiske barndom veksler hun efterforskningsarbejdet med at surfe på Islands iskolde atlanterhavsbølger. Hun har også en evne til at fornemme, når en tragedie nærmer sig.

Hildur bor ved Vestfjorden, den ældste og vildeste del af Island. Hun har ingen forældre, og hendes to søstre forsvandt uden at efterlade nogen spor i en snestorm, da de var små. Hun får en ny strikke-elskende praktikant fra Finland, politibetjenten Jakob Johanson, der er blevet udstationeret i den afsidesliggende islandske landsby gennem et udvekslingsprogram.

Hildur når knap nok at vise Jakob rundt, før en lavine knuser en hel række af hytter. I en af dem finder man en død mand, og det viser sig at han er blevet myrdet. Sammen må Hildur og Jakob i kamp med tiden arbejde sig igennem et virvar af forbrydelser, der har tråde langt tilbage i tiden, og som truer livet i den lille by ved fjorden lige her og nu.

Hildur er en uderholdende skandinavisk noir og som altid i de islandske krimier forenes den islandske natur og afsondrethed med et spændende krimiplot. 

Finske Satu Rämö flyttede til Island for over tyve år siden og har udgivet en række bestsellers og prisvindende non-fiktion bøger. Hildur er hendes debut som romanforfatter og er første bog i en krimi-trilogi.

Materialer