Farver

Bliv klogere på farvernes betydning

Hvad er din yndlingsfarve? Det spørgsmål kan mange sikkert nikke genkendende til at have hørt, stillet og tænkt over. For hvad er en yndlingsfarve, og hvordan finder vi frem til den? Hvorfor er det lige præcis blå, gul, rød eller grøn, vi elsker? Og hvorfor spørger vi hinanden om det?

Farver indgår i vores hverdag på mange måder; vi vælger vores tøj ud fra hvilke farver, vi synes passer sammen. Vi indretter vores bolig efter de farver, der gør os glade, beroligede eller energiske. Vi vælger måske bil ud fra vores farvepræferencer.

Og, belært af mange årtiers mad-propaganda, prøver vi også at skabe en farverig palet på vores tallerkener ved middagstid. Men er det udelukkende vores egne præferencer, vi vælger ud fra?

Eller ligger der en skjult psykologi i farverne, som påvirker os? Og hvad er en farve egentlig? Hvor kommer de fra og hvad er deres historie?

Farvernes hemmelige liv

Mange af disse spørgsmål bliver besvaret i Kassia St. Clair's fantastiske bog The Secret Lives of Colour fra 2016. St. Clair beskriver i bogen 75 forskellige farvenuancers historie og har dermed gjort en livslang passion til en bog med mange gode læseoplevelser for alle os andre.

Som skribent skrev hun til tidsskriftet "Elle Decoration" en månedlig klumme om en udvalgt farves historie. Disse klummer blev til senere til bogen The Secret Lives of Colour, som fortæller fantastiske historier om hver enkelt farves historie. Derudover indleder hun bogen med nogle informative sider om, hvordan øjet ser farverne.

Farvernes verden er dog blevet behandlet af mange forskellige forfattere, filosoffer og kunstnere gennem tiden. Herunder kan du finde et udpluk af de mange bøger om farver, der er lige til at gå på opdagelse i.

Materialer