Sommerlæsning: Helle Helle

SOMMERSERIE. Nu er der jo nok mange af os, der ikke skal så mange steder den her sommer på grund af den omsiggribende corona-krise, så vi slår et ekstra slag for litteraturen. Hvilke linjer er værd at kaste sig over, når barometeret siger sol. Vi har bedt en række litteraturelskere om at give deres bedste bud på sommerferielæsning. Denne gang skal vi høre fra Helle Helle.

Har du tre gode bud på sommerferielæsning?

Så vil jeg anbefale tre norske romaner. Tarjei Vesaas' Isslottet, den glemmer man aldrig igen. Trude Marsteins eminente Så mye hadde jeg, om en kvinde i alle aldre. Matias Faldbakkens Vi er fem, som netop er udkommet på det helt nye forlag Gutkind. Herfra må jeg altså også anbefale Stine Pilgaards Meter i sekundet og Tine Høegs Tour de Chambre. Og så lige Cecilie Linds Mit barn, en af sidste års bedste, hvis ikke den.

Hvilken sommerferielæsning husker du stadig? Og hvorfor?

I en række år har min mand og jeg hver sommer tilbragt en uge på Sjællands Odde, i et primitivt gammelt hønsehus for enden af en mark, direkte ved havet. De bøger, jeg læser her, får hver gang betydning for dem, jeg selv skriver. Det har været for eksempel Virginia Woolfs Bølgerne og Tjekhovs noveller. Sidste år sad jeg og skrev deroppe, og derfor havde jeg ikke taget bøger med. Men i hønsehuset lå Inger Christensens Sommerfugledalen, og den læste jeg tre gange om dagen.

Læser du andre bøger om sommeren end normalt?

Jeg forsøger at læse nogle krævende bøger. Jeg har aldrig forstået, at sommerferielæsning skal være sødsuppe.  

Om Helle Helle

Helle Helle (f. 1965, Rødby) er uddannet fra Forfatterskolen og har skrevet flere novellesamlinger og romaner. Seneste udgivelse er romanen de (2018), der udkom 25 år efter hendes debut Eksempel på liv. Helle Helle fik sit store gennembrud med romanen Rødby-Puttgarden (2005), som hun modtog Kritikerprisen for. Derudover har hun modtaget en række priser og præmieringer, bl.a. P.O. Enquist-prisen, De Gyldne Laurbær, Det Danske Akademis Store Pris og Holberg Medaljen. Hendes bøger er oversat til 22 sprog.

Materialer