Deborah Levy og bøgerne Ting jeg ikke vil vide og Livets omkostninger
Foto: Sheila Burnett

Biblioteket anbefaler: Bøgerne "Ting jeg ikke vil vide” og ”Livets omkostninger”

03.10.22
Deborah Levy har skrevet en skarp og livsklog erindringstrilogi, hvor de to første bind nu er oversat til dansk. Og de er faktisk så gode, at det er svært at vente på det sidste.

Hvad gør vi med den viden, vi ikke kan holde ud at leve med?

Hvad stiller vi op med de ting, vi ikke vil vide?

Sin egen stemme

Deborah Levys prisbelønnede erindringstrilogi er en beskrivelse af, hvordan livet har formet sig for hende i henholdsvis 40’erne, 50’erne og 60’erne. Bøgerne handler samlet set om at skrive og om at finde sin plads i verden.

I første bind, Ting jeg ikke vil vide, befinder forfatteren sig midt i en livskrise, og er derfor taget til Mallorca for at skrive og for at finde sig selv. Hun ser tilbage på sin barndom i Sydafrika under apartheid og på ungdomslivet i England, hvor forfatterdrømmen begynder at spire.

Barndommen i 1960’ernes Sydafrika er præget af de store spændinger i befolkningen og faderens fængsling på grund af hans medlemskab af det forbudte parti ANC. Levy er blot fem år, da faderen fængsles, og familien bliver først genforenet efter fire år.

Deborah Levy vil helst glemme de fleste ting fra tiden i Sydafrika – bortset fra familiens sorte hushjælp, Maria. Alligevel oplever hun England, som familien senere flytter til efter faderens løsladelse, som et ufrivilligt eksil. Hun har svært ved at finde ud af, hvor hun egentlig hører til. Skriften viser sig at være dér, hvor hun føler sig allermest hjemme.

Deborah Levy skriver på én gang sin egen livshistorie og samtidig historien om alle kvinder, der ønsker at skrive eller i det hele taget ønsker at komme til orde. Det handler med andre ord om at finde sin egen stemme og indtage sin plads i verden:

”For at blive forfatter havde jeg måttet lære mig selv at afbryde, åbne munden, tale lidt højere, og lidt højere endnu, og så bare tale med min egen stemme, som slet ikke er særlig høj”. Citatet rummer på én gang en sårbarhed og en enorm styrke. En styrke som Deborah Levy bl.a. henter hos sine litterære forbilleder som Marguerite Duras og Simone de Beauvoir.

Sit eget værelse

Ting jeg ikke vil vide er skrevet som et feministisk modspil til George Orwells essay Why I Write fra 1946, hvor Orwell beskriver sin egen udvikling mod at blive forfatter.

I andet bind af erindringstrilogien, Livets omkostninger, trækker Deborah Levy på endnu et kvindeligt forfatter-forbillede, nemlig Virginia Woolf, der i 1929 udgiver det berømte essay A Room of One’s Own (Sit eget værelse).

Virginia Woolf opfordrer kvinder til at skrive om deres egne følelser og værdier og ud fra deres egne erfaringer. Men først og fremmest opfordrer hun kvinder til at sørge for at have sine egne 500 pund om året og et værelse med lås i døren, hvis de vil skrive fiktion.

I Livets omkostninger mangler Deborah Levy netop et værelse, hvor hun kan skrive sine bøger. Hun er lige blevet skilt og skal til at skabe sig en ny tilværelse i en lille (og dårligt isoleret) lejlighed med to teenagedøtre. Det hele går lidt op ad bakke i mere end én forstand, men heldigvis får hun anskaffet sig en solid elcykel, der bliver en fast følgesvend.

Hun finder endelig skrively i en venindes haveskur og kæmper en brav kamp for at holde sammen på sig selv og sin amputerede familie. Heldigvis har hun masser af gåpåmod. Skilsmissen giver anledning til at undersøge begrebet frihed og moderens død giver anledning til at reflektere over mor/datter-forholdet.

Deborah Levy reflekterer indsigtsfuldt og levende (og med stor humor) over fortid og nutid, identitet, kvinderoller, litteratur og kærlighed. Hendes erindringstrilogi er blevet kaldt for en moderne coming-of-middle-age. Selv kalder Levy den for ’A Living Autobiography’ – ’en levende selvbiografi’, der er skrevet, mens livet raser omkring hende og ikke i eftertankens klare lys.

Tredje kapitel i sigte

Deborah Levy er ikke uden grund blevet sammenlignet med store forfatternavne som Rachel Cusk og Annie Ernaux, der også begge har skrevet flere stærke selvbiografiske værker og derigennem manifesteret sig som vigtige litterære og feministiske stemmer.

Det bliver derfor spændende at læse afslutningen på Deborah Levys erindringstrilogi, som udkommer på dansk i starten af 2023. Deborah Levy er skarp og livsklog – og virkelig godt selskab!

Deborah Levy

Deborah Levy

(f. 1959) i Sydafrika, men har boet det meste af sit liv i England. Hun har udgivet romaner, noveller, digte og teaterstykker – i en årrække var hun tilknyttet Royal Shakespeare Company som dramatiker. Hun debuterede som romanforfatter i 1989 med Beautiful Mutants.

Hendes romaner Swimming Time (2011), Hot Milk (2016) og The Man Who Saw Everything (2019) er alle tre blevet nomineret til den prestigefyldte Man Booker-pris.

Deborah Levy fik sit internationale gennembrud med sin selvbiografiske trilogi, der i 2020 blev belønnet med den fornemme franske Prix Femina.

Første bind i erindringstrilogien, Ting jeg ikke vil vide, udkom på engelsk i 2013. Det andet bind, Livets omkostninger, udkom på engelsk i 2018.

Begge bind er udgivet på dansk i 2022 af Vinter Forlag, som ligeledes udgiver tredje bind i starten af 2023. Afslutningen på trilogien, Real Estate, udkom på engelsk i 2021 og kommer på dansk til at hedde Fast ejendom.

Materialer