Sergij Zjadan og bogen Og midt i alt dette går frontlinjen

Biblioteket anbefaler: Bogen: Og midt i alt dette går frontlinjen

Den ukrainske forfatter Sergij Zjadan giver i denne højaktuelle roman en stærk skildring af, hvordan det er som civil pludselig at være omringet af krig.

”Jeg er fuldstændig overbevist om at denne krig, krigen mellem Rusland og Ukraine, ikke blot angår de to involverede lande, den angår hele Europa. Også selvom Europa ikke vil lægge mærke til den.”

Sådan skrev den ukrainske forfatter Sergij Zjadan forudseende i 2020 i efterordet til den danske oversættelse af sin roman Og midt i alt dette går frontlinjen fra 2017. På det tidspunkt var krigen afgrænset til Donbas-regionen og omkring Krim-halvøen, som Rusland som bekendt annekterede ulovligt i 2014.

Kampen om Donbas

Romanen foregår netop i Donbas i Østukraine og omhandler slaget ved byen Debaltseve i 2015, der ligger på grænsen mellem Donetsk og Luhansk. I romanen møder vi den unge skolelærer Pasja, der underviser i ukrainsk og bor alene sammen med sin far.

Hans tvillingesøster er enlig mor til en 13-årig dreng, men hun har natarbejde og er raget uklar med sin familie, og derfor har hun anbragt sønnen på en kostskole i nabobyen. En dag i januar 2015 tager Pasja af sted for at hente sin nevø hjem fra kostskolen.

Pasja ser ikke nyheder og interesserer sig ikke for politik eller for konflikten mellem prorussiske separatister og den ukrainske hær. Men han fornemmer hurtigt, at noget er anderledes, da han kommer ud på gaden og bevæger sig ind mod centrum af byen, der er helt mennesketom.

Det viser sig, at der er udbrudt hårde kampe i byen, og Pasja befinder sig pludselig lige der, hvor frontlinjen går. De næste tre dage bliver en kamp om overlevelse; om at undgå beskydning, navigere i et område, hvor det er svært at skelne venner fra fjender, udholde kulde, regn og sult og nå frem til kostskolen og nevøen – og der efter den lange vej hjem igen.

Krigens spejl

Zjadan giver os et sitrende indblik i den komplekse konflikt i Donbas og optakten til den krig, der nu er en realitet for hele Ukraine, og stiller skarpt på temaer som medmenneskelighed, ansvar, og om hvorvidt det at lade stå til uden at handle i sig selv kan blive betragtet som en forbrydelse.

Sergij Zjadan (født i 1974 i Luhansk) er romanforfatter, digter, sanger og aktivist. To af hans romaner, Mesopotamien og Og midt i alt dette går frontlinjen er oversat til dansk af Helle Dalgaard, der i 2020 modtog en ærespris for blandt andet oversættelsen af Mesopotamien.

Hør mere om Sergij Zjadans forfatterskab

Onsdag den 26. oktober kl. 17.00 live-streamer vi en samtale mellem oversætter Helle Dalgaard og litteraturformidler Christine Fur Fischer fra Gentofte Bibliotekerne, hvor de vil fortælle om Sergij Zjadan, hans to romaner og arbejdet med oversættelserne.

Du kan live-streame samtalen på Gentofte Bibliotekernes Facebookside

Sergij Zjadan

Materialer