Jón Kalman Stefansson og bogen Sommerlys, og så kommer natten

Biblioteket anbefaler: Bogen "Sommerlys og så kommer natten"

Flere anser Jón Kalman Stefánsson som en af de største forfattere, vi har, og i denne roman understreger han hvorfor.

"Jeg anser ham slet og ret for en af verdens bedste nulevende forfattere. Med baggrund i den enestående islandske fortælletradition forener han en unik sans for en hård natur med en lige så stor åbenhed over for det bløde i menneskesindet." 

Sådan skriver forfatter Carsten Jensen om Jón Kalman Stefánsson, og der er bestemt noget om snakken.

Romanen Sommerlys og så kommer natten er en utrolig smuk fortælling. Der er nærmest ikke en side, et afsnit, ja, knapt en linje i denne bog, der ikke står som et lysende eksempel på stor sprogkunst.

Hvem skulle have troet, at 400 sjæle i en afsides landsby på Islands vestkyst kan rumme et så rigt univers af skæbner og vild poesi? I denne roman er verden hvid som en englevinge, tårer er formet som robåde, og man skælver enten af lykke eller for meget kaffe.

Fabelagtigt persongalleri

En nat begynder direktøren for Trikotagefabrikken at drømme på latin, og da strømmen går en vinteraften, siger vulkanmanden Hannes til sin søn, der er ligeså lys i huden som en elpære, ”stil dig op her hos mig, så jeg kan se til at læse”.

Dette er dog blot et par af de personer, der dukker op i skiftevis hoved- og biroller, og hvis historier og skæbner væves sammen til en sanselig, burlesk og varm beretning om, hvad det vil sige at være menneske på godt og ondt.

Med denne underlige version af magisk realisme skriver Jón Kalman noget helt unikt frem. Han vibrerer som en overspændt elastik, og han pirker til en nerve, der får det til at spjætte i arme og ben på læseren.

Hele historien er desuden spundet ind i en humor så befriende, at det vil få den store Halldór Laxness til at vride sig af grin i graven. 

Mød Jón Kalman Stefánsson på Hovedbiblioteket

Jón Kalman Stefánsson gæster Gentofte Hovedbibliotek den 9. november kl. 17.00, hvor han vil tale om den nye roman Dit fravær er mørke. Det er gratis at deltage – Book din billet her

Jon Kalman Stefansson

Jón Kalman Stefánsson

(f. 1963) er en af Islands allerstørste forfattere. Han debuterede i 1988, har udgivet flere digtsamlinger, noveller og romaner.

Kalman har været slagteriarbejder, arbejdet i fiskeindustrien, studeret på universitet, undervist på højskole og arbejdet som bibliotekar. Han boede desuden i København i årene 1992-95.

Siden 2000 har han været forfatter på fuld tid. Han har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris fire gange, senest i 2015 for romanen Fisk har ingen fødder.

Materialer