Forside af bogen Tomas Tranströmers bog Samlede Tranströmer.

Biblioteket anbefaler 'Samlede Tranströmer' af Tomas Tranströmer

Svenske Tomas Tranströmer er en af de digtere, man kan blive ved med at vende tilbage til, og som altid synes at have et digt, der passer til den tid på året, den tid på dagen eller den sindstilstand, man lige er i. Læs litteraturformidlerens anbefalinger her.

Det er oftest rolige men stærke digte, der indbyder til en stille stund med fordybelse og eftertænksomhed. Som transporterer læseren ud i skoven, ud til skærgården, ud under nattehimlen.

Naturen er gennemgående med stormen, stjerner, sne, skove, søer, fugle især, og med basiselementerne i et liv: vejen gennem skoven, bilen, huset, sengen, stolen, bordet, vinduet. Årstiderne sætter stemningen; ”vinteraftenen,” ”midvinter”, ”forårsvarmen”, ”sommersletten”, ”en aften i februar”, ”en dag i marts”, ”juniaften”. Der er også digte fra andre lande, men allermest holder jeg af de tekster, hvor man mærker den svenske natur. Som her:

Senefterårslabyrint. / Ved skovens indgang en bortkastet flaske. / Gå ind. Skoven er stille forladte lokaler på denne årstid. / Kun nogle få slags lyde: som om nogen flyttede kviste forsigtigt med pincet / eller et hængsel der piber svagt inde i en tyk stamme. / Frosten har åndet på svampene og de er skrumpet. / De ligner ting og tøj man finder efter forsvundne. / Nu kommer skumringen. Det gælder om at nå ud / og gense sine pejlemærker: det rustne redskab ude på marken / og huset på den anden side af søen, en rødbrun firkant stærk som en bouillonterning.// (side 117)

Tomas Tranströmer er oversat til dansk af lyriker Peter Nielsen og i denne samlede udgave fra 2011, som også var året, hvor Tranströmer modtog Nobelprisen i litteratur, er alle hans værker på nær brevbogen Airmail, samlet. Mere end et halvt århundredes digte. I 1990 blev Tranströmer ramt af en hjerneblødning, der lammede hans krop i højre side og beskadigede hans talecenter. Heldigvis fortsatte han med at skrive, og hans samlede digte er et skatkammer af sansemættede ordbilleder at dykke ned i.

Tomas Tranströmer er født i 1931 og døde i 2015. Han var uddannet psykolog og debuterede med digtsamlingen 17 dikter i 1954. Siden skrev han mere end ti digtsamlinger, som er oversat til flere end 60 sprog, og han modtog i 2011 Nobelprisen i litteratur for sit livsværk.

Af litteraturformidler Christine Fur Fischer, Gentofte Hovedbibliotek

Materialer