Carl Frode Tiller og trilogien Indkredsning

Biblioteket anbefaler: Trilogien "Indkredsning l-lll"

12.08.22
Indkredsning l-lll er en medrivende og raffineret romantrilogi, der er mesterligt fortalt, rasende godt komponeret og afslutningsvist tager en uventet drejning.

”Det er i de stille gløder der er varmest, David, ikke i de vilde flammer…”

Hvem er David?

Romantrilogien Indkredsning l-lll er skrevet af den prisbelønnede norske forfatter Carl Frode Tiller. Trilogien er et råt og psykologisk nuanceret portræt af en mand og hans omgivelser, og er ikke uden grund blevet kaldt et højdepunkt i nyere nordisk litteratur.

Hovedpersonen David har glemt, hvem han er. En avisannonce opfordrer venner og bekendte til at skrive breve til ham, der kan stimulere hans hukommelse. I første omgang er der tre, som svarer:

Ungdomsvennen Jon, hvis musikerkarriere hænger i en tynd tråd, stedfaren Arvid, der er præst og venter på at dø og ungdomskæresten Silje, der er midt i en ægteskabskrise. Deres fortællinger præsenterer vidt forskellige sandheder om David og deres indbyrdes relationer.

I andet bind blander endnu flere sig i forsøget på at indkredse, hvem David er: Barndomsvennen Ole, der knokler med at holde slægtsgården kørende, ungdomsvennen Tom Roger, der gør status over sin kriminelle fortid og Paula, der bor på plejehjem og hjalp til ved Davids fødsel og efterfølgende udviklede et venskab med hans mor.

I tredje bind bliver portrættet af David endnu mere sammensat, da Marius, der snart skal giftes, sætter alt på spil ved at skrive et brev til David, hvor han afslører noget, der får store konsekvenser for dem begge. Et brev fra Davids ekskæreste Susanne bliver både et opgør med hendes egen fortid og et overraskende opgør med David.

Først i slutningen af bind 3 giver David sig til kende, og historien om ham og hans hukommelsestab tager en sidste uventet drejning.

Stærke portrætter

Brevene danner tilsammen en fascinerende mosaik af portrætter fyldt med knuste drømme og mislykkede relationer. Efterhånden som historierne folder sig ud, står det klart for læseren, at flere af dem er indbyrdes modstridende. Gennem de mange fortællinger får vi et indtryk af David, men spørgsmålet er, hvilke historier og udlægninger af sandheden læseren egentlig kan stole på?

David er romantrilogiens egentlige hovedperson, men efterhånden som værket skrider frem, får brevskriverne mere fremtrædende roller. Brevene, der beskriver deres oplevelser i fortiden med David, bliver nemlig skiftevis afløst af en fortælling, der går tæt på deres eget nutidige liv.

Som læser er man naturligvis meget interesseret i at få opklaret, hvem David er og var, men det er mindst lige så interessant at få indblik i brevskrivernes historier. De mange stærke portrætter demonstrerer menneskets kompleksitet og sammensathed, og det er ikke svært at nikke genkendende til flere af karaktererne.

Carl Frode Tiller beskriver med stor indlevelse og overbevisning svære familierelationer, klasseskel, social arv og identitetskriser. Han indkredser samtidig Norge i 1970’erne og 80’erne, og portrætterer dermed det norske samfund i de årtier, hvor velfærden så at sige pumpes op af oliefelterne.

Raffineret romantrilogi

Indkredsning l-lll er en dystert humoristisk skildring af forholdet mellem identitet og fortælling. Carl Frode Tiller har stor sans for det komplekse, psykologiske spil mellem mennesker, og viser, hvordan vores liv udfolder sig i samspil og modspil med andres.

En tydelig pointe i trilogien er netop, at mennesket kun er noget i kraft af andre, og den menneskelige samhørighed er altafgørende for vores eksistens. Som Davids stedfar Arvid på et tidspunkt siger: "Det er nogen at være til for der gør os til menneske, det er banalt, men det er sandt, uden nogen at være til for holder vi op med at eksistere."

Carl Frode Tiller

Carl Frode Tiller

(f. 1970) er en af norsk litteraturs stærkeste stemmer. Indkredsning I-III udkom i Norge i 2007-2014, og er nu kommet i en samlet dansk udgivelse.

Første bind er oversat til dansk af Karsten Sand Iversen og bind 2+3 er oversat af Sara Koch. Romantrilogiens gennemslagskraft blev understreget, da Indkredsning og Indkredsning II begge blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Carl Frode Tillers bøger er oversat til mere end 20 sprog, og han har modtaget flere priser, heriblandt Kritikerprisen, Brageprisen og EU’s Litteraturpris.

Materialer