Biblioteket anbefaler "Et livsværk" af Rachel Cusk

30.03.21
Litteraturformidler ved Gentofte Hovedbibliotek, Therese West Boardman, anbefaler Rachel Cusks "Et livsværk".

”Når hun er sammen med det, er hun ikke sig selv, når hun er væk fra det, er hun ikke sig selv, og derfor er det lige så vanskeligt at forlade sine børn som at blive hos dem.”

Ikke siden 70’erne har så mange danske kvindelige forfattere som i disse år beskæftiget sig med moderskabet. De sætter ord på de komplekse og til tider mørke sider af moderskabet og punkterer dermed den idylliserede forestilling om den altfavnende moder og den urokkelige moderkærlighed.

Internationalt er den helt centrale roman om moderskabet på godt og ondt Et livsværk, skrevet af den canadisk-britiske forfatter Rachel Cusk, og netop for første gang udkommet på dansk.

Da bogen udkom på engelsk i 2001 vakte den stor forargelse, især hos kvinder, som fandt dens usminkede beskrivelser for brutale. Bogen er en milepæl i moderskabs-litteraturen og fremstår hér 20 år efter udgivelsen stadig som en stærk kønspolitisk kommentar og har tydelig forbindelse til flere nyere bøger om moderskabet skrevet af danske forfattere, såsom Olga Ravn, Maja Lucas, Cecilie Lind og Dy Plambeck.

Et livsværk beskriver Rachel Cusks første år som mor - fra de sidste måneder af graviditeten til datteren er et år gammel. Det er en ærlig, og ind i mellem smertefuld, beretning om den livsomvæltende oplevelse det er at blive mor.

En stærk oplevelse af forbundethed og betingelsesløs kærlighed, men især en oplevelse af sårbarhed, hjælpeløshed, klaustrofobi, desorientering og ikke mindst frihedsberøvelse:

”Moderskab var for mig en slags indhegning der skilte mig fra resten af verden. Jeg var konstant i gang med at planlægge min flugt.”

Allerede under graviditeten føler hun sig invaderet og lige efter fødslen føler hun sig usikker og fremmed i forhold til datteren. Som nybagt mor mærker hun en dyb desorientering og en voksende tvivl på sine egne evner som mor.

Rachel Cusk søger efter svar og genkendelse i litteraturen og nævner bl.a. Charlotte Brontë, Gustave Flaubert, Marcel Proust, Lev Tolstoj og Edith Wharton som kilder, hun læner sig op ad i sin nye svære rolle som mor. Rachel Cusk fletter citater fra forfatternes litterære skildringer af mødre og børn ind i sin egen tekst, hvilket både løfter læseoplevelsen og understreger det tidsubestemte ved moderskabstemaet.

Ud over de skønlitterære citater om mødre og børn indfletter Rachel Cusk også citater fra forskellige selvhjælpsbøger i barnepleje. Her udstiller hun med stor komisk effekt, hvordan den virkelighed, der beskrives af eksperterne, står i skærende kontrast til den virkelighed, den nybagte mor befinder sig i.

Selvom Et livsværk tilsyneladende er skrevet på et tidspunkt med nedsat overskud, emmer bogen af sprogligt overskud og en skøn forløsende humor. Eksempelvis beskrivelserne af den evigt manglende søvn, som mange spædbørnsforældre nok kan nikke genkendende til:

”Om morgenen satte jeg mig op i sengen mens værelset krængede fordrukkent til den ene side, og tog hånden op til ansigtet for at undersøge det for tegn på vansiring: måske et øjenbryn der var gledet ned på kinden, et forrykt øre midt i panden, en åben søm i baghovedet.”

Fakta om forfatteren

Den canadisk-britiske forfatter Rachel Cusk (f. 1967) har skrevet romaner siden 1990’erne, og hendes første roman på dansk udkom i 1999.

Det er dog først med hendes romantrilogi Omrids, Transit og Kudos om forfatteren Faye, at hun er blevet et internationalt kendt navn.

Med Faye-trilogien er Rachel Cusk blevet kaldt en fornyer af romangenren med sin dialogbårne stil, der kun giver et omrids af fortælleren og til gengæld vender projektøren i retning af de mennesker, hun møder på sin vej.

Næsten samtidig med den danske udgivelse af Et livsværk er Rachel Cusks Efterskælv netop udkommet på dansk.

Bogen tager udgangspunkt i Rachel Cusks eget liv og er en beskrivelse af en kvindes og hendes børns oplevelse af tiden efter en skilsmisse.

Efterskælv udkom oprindeligt på engelsk i 2012 og vakte ligesom Et livsværk stor debat. Efterskælv foregriber på mange måder den kritikerroste Faye-trilogi.

Materialer