Science Fiction romaner for unge

28.04.22
2022 er videnskabens år, og i den anledning anbefaler vi nogle science fiction romaner for unge og alle andre, der har lyst til at læse med.

Romanerne handler om en fremtid, hvor den verden, vi kender, for evigt er forandret pga. af pandemier, miljøkatastrofer og (natur)videnskabelige forsøg, der er gået grueligt galt. Rumrejser, tidsrejser, rumvæsner, kunstig intelligens osv. kan også forekomme.

Og der er skrevet rigtig mange gode bøger de sidste par år – også på dansk. 

Ilttyv

Over sløret er første bog i trilogien Ilttyv: En spændende dystopi fra en af de bedste danske ungdomsforfattere, Nicole Boyle Rødtnes. Det handler om en dyster fremtid, hvor luften er forvandlet til den rene gift, og alle må bo over sløret for at overleve.

Hvert åndedrag koster penge, og kun de rige har råd til kvalitetsilt. De fattige må nøjes med dårligere ilt, der langsomt gør dem syge.

Troy og Shay er halvsøskende og kæmper for at overleve, men da Shay bliver fængslet under falske anklager og ikke har råd til at betale ilten i fængslet, bliver de begge tvunget ud i en livsfarlig alliance. Historien er utroligt velfortalt og underholdende! 

Rød og blå

Nicole Boyle Rødtnes har også skrevet serien Rød og blå: Et slags omvendt Tjenerindens fortælling-univers, hvor mænd er underlagt kvinder, og 10 strenge bud dikterer liv og død. Mænd og kvinder lever fuldkommen adskilt og mødes kun når de skal deltage i fortplantningspligten.

Forelskelse er forbudt, og ethvert forsøg på flugt straffes med døden. De tre hovedpersoner, Clara, Silas og Emma, lever meget forskellige tilværelser, men kæmper mod det hårde styre på hver deres måde. Det er voldsomt, brutalt og meget velskrevet. 

Der er indtil videre kommet to bøger i serien, som bl.a. har fået anbefalingen: "Ordineres til: folk fra ca. 13-100 år, som ikke har noget imod at få knust en lille del af sin sjæl".

Jorden under os 

Jorden under os af Line Kyed Knudsen er en kort serie på to bøger og foregår i en uhyggelig fremtid om cirka 100 år. De to hovedpersoner, Vega og Titan, kæmper hver især mod et smuldrende samfundssystem, forræderiske forældre og dræbende uhyrer fra rummet, som kommer frem om natten og dræber mennesker.

De få mennesker, der er tilbage på jorden, bor i beskyttede zoner og vover sig aldrig uden for murene. Der er ikke kontakt mellem de enkelte zoner, men alle zoner bidrager på forskellig vis til den zone, hvor Newport, præsidentens by, ligger.

Her lever magthaverne i luksus, lidt som de gør i The Capitol i Hunger Games, mens folk i zonerne lever i relativ fattigdom og ikke aner, hvordan det egentlig står til. Vega og Titan mødes og indleder en fælles kamp mod Titans far, præsidenten, og hans onde planer. 

Himlen over i morgen

Himlen over i morgen af Ida-Marie Rendtorff foregår i en nær fremtid, hvor klimakrisen koger, og 70.000 flygtninge bor i en lejr syd for grænsen. Hovedpersonen Gaia kæmper med skolen og kærligheden, men lever ellers et ret almindeligt liv.

Men så forsvinder hendes mor, som er klimaforsker, på vej til en tv-debat om fremtidens muligheder for at kontrollere klimaforandringerne. Politiet tager det ikke seriøst, og Gaia og hendes venner beslutter sig derfor for at finde Gaias mor. 

Ida-Marie Rendtorff har tidligere skrevet serierne Kloden under vand og Isens hjerte for de lidt yngre, som også omhandler klimaforandringer. 

I morgen er alting mørkt 

I morgen er alt mørkt  Brages historie er første del i en trilogi: En skræmmende realistisk ungdomsbog om en ond pandemi, der spreder sig hastigt i verden. Et meget aktuelt tema.. 

Brage er en helt almindelig teenager. Han elsker fodbold, er forelsket i den uopnåelige Frida og lever et trygt liv i Norge med familie og venner; "Kort fortalt – vi var så normale, som vi kunne være. Alting var normalt. Fint nok. Ikke noget at prale af. Troede vi. Men det var noget at prale af. Vi havde det bedste liv, der fandtes. Men sådan er det. Man tænker ikke over det, før det er for sent".

Men så kommer der nyt om, at Japan er plaget af en farlig parasit, som får folk til at gå amok og slå hinanden ihjel. Smitten breder sig hastigt fra Asien til resten af verden, og Brage og hans familie må tage deres forholdsregler.

Sigbjørn Mostue fik inspiration til bogen, da han læste en forskningsartikel om en parasit, Toxoplasma gondii, som forskere mener at have afsløret kan manipulere vores psyke. Ved at forskanse sig i hjernen, kan den ændre vores personlighed. 

Hvis du f.eks. kan lide Walking Dead, vil du elske denne trilogi! 

Se bøgerne herunder. Du finder dem også på eReolen.

Materialer